Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag bij de rechtbank in Maastricht een jaar gedwongen opname in een psychiatische kliniek geëist tegen de moeder die op 1 maart 2015 haar zevenjarige zoontje in haar woning in Heerlen wurgde.

De vrouw was op dat moment volledig ontoerekeningsvatbaar, ze verkeerde in een psychose.

De 41-jarige vrouw Brit D. bekende voor de rechtbank nogmaals haar 7-jarige zoontje Papillon gewurgd te hebben. Ze deed dat naar eigen zeggen omdat ze stemmen had gehoord.

Die stemmen hadden haar via de radio verteld haar te willen martelen, net als haar vader, die een dag eerder tot een hamburger vermalen zou zijn. Ze doodde Papillon naar eigen zeggen om hem voor dit noodlot te beschermen.

Volgens het OM was van moord geen sprake, maar handelde ze in een opwelling tijdens een hevige angstpsychose. Het Pieter Baan Centrum adviseerde eerder al psychiatrische hulp, en dat advies volgt het OM nu.

Zelfmoord

Na haar zoontje gedood te hebben, heeft de vrouw geprobeerd zelfmoord te plegen. De trein waar ze voor ging staan, wist echter tijdig te remmen.

Van een sprong van een viaduct zag ze af toen haar vader kwam. Hem vertelde ze dat ze haar zoontje gedood had. Daarna vond de politie het vermoorde kind in het appartement waar ze woonden.