Omwonenden van veehouderijen hebben meer last van klachten aan de luchtwegen. Het gaat dan onder meer om hoesten en een piepende adem.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, Universiteit Utrecht (IRAS), Wageningen UR en Nivel. Er hebben 2.500 omwonenden uit Noord-Brabant en Limburg aan het gezondheidsonderzoek meegedaan, zo schrijft NOS donderdag.

Deelnemers aan het onderzoek, die in een gebied wonen met veel koeien, kippen en varkens, hadden een longfunctie die afneemt met 2 tot 5 procent. Er komen daarnaast 10 procent meer longontstekingen voor in de omgeving van pluimvee.

Vooral bij mensen die binnen 1 kilometer van vijftien of meer veebedrijven wonen is verminderde longfunctie te zien. Volgens de onderzoekers is het meest waarschijnlijk dat de verandering wordt veroorzaakt doordat de mensen worden blootgesteld aan stoffen die uit de veehouderij afkomstig zijn.

"De ammoniakuitstoot in de landbouw baart ons, naast de uitstoot van fijnstof, veel zorgen", zo zegt onderzoeksleider Dick Heederik van het IRAS. "Op dagen met veel ammoniakuitstoot hebben mensen ook een lagere longfunctie." Na bijvoorbeeld het uitrijden van mest is die ammoniakuitstoot hoger.

Uit het onderzoek blijkt ook dat astma en allergieën minder vaak voorkomen bij diezelfde groep mensen. Het was al bekend dat mensen die op een boerderij wonen hier minder vaak last van hebben.