In Mali zijn woensdag twee Nederlandse VN-militairen door een ongeval om het leven gekomen. De militairen zijn omgekomen bij een mortierschietoefening. 

De dood van de militairen is het gevolg van een ongeval dat zich tijdens de oefening heeft voorgedaan, meldt het ministerie. Het gaat om de 29-jarige sergeant der eerste klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld. 

Bij de oefening is ook een militair van de luchtmobiele brigade gewond geraakt. Hij is inmiddels geopereerd en verblijft in een militair hospitaal. Defensie heeft een onderzoek ingesteld naar het ongeval. 

In maart 2015 kwamen ook twee Nederlandse militairen in Mali om. Zij overleden toen hun Apache-helikopter tijdens een schietoefening neerstortte.

Rutte geschokt

Premier Mark Rutte is geschokt door de dood van de twee militairen in Mali. "Dit afschuwelijke nieuws komt hard binnen. Twee jonge mensen, zomaar ineens weggerukt uit het leven door een noodlottig incident, terwijl zij ons land dienden onder de moeilijkste omstandigheden. Het is intens verdrietig en nauwelijks te bevatten", zei de premier. 

Rutte zei verder dat de gedachten bij de families en vrienden van de overledenen en de zwaargewonde militair zijn. "Heel Nederland leeft intens mee", aldus de premier. 

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert zei over de militairen dat de militairen streden voor een betere en veiligere wereld. "Zij betalen daarvoor de hoogst mogelijke prijs. Zij verdienen ons grootste respect". Ook spreekt zij haar medeleven uit naar de naasten en collega's "van deze twee dappere militairen" en gaan haar gedachten uit naar de militair die zwaargewond is geraakt.

VN-missie

Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan Minusma in Mali met zo'n vierhonderd militairen, vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters. De Verenigde Naties zijn al sinds juli 2013 actief in het Afrikaanse land, voornamelijk met het doel de nasleep van een militaire staatsgreep en oprukkende moslimextremisten en opstandige Toeareg te bestrijden.

Het kabinet stelt dat de missie is belangrijk voor de stabiliteit in de regio, maar ook van belang voor het aanpakken van migratiestromen via Libië naar Europa. De militairen zitten in elk geval tot eind 2016 in Mali.

Verlenging

Het kabinet was voornemens om nog voor de zomer een besluit te nemen over eventuele verlenging. Vorig jaar werd al bekend dat in de loop van dit jaar het aantal Nederlandse militairen in Mali met 150 wordt teruggebracht. Dat kan omdat andere landen meer troepen gaan leveren.

Fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer hebben woensdagavond hun medeleven betuigd met de nabestaanden van de twee omgekomen militairen.

Mortieren

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) wil dat de Nederlandse militairen in Mali niet meer oefenen met mortieren. Eerst moet volgens de bond duidelijk zijn wat zich heeft afgepeeld rond het ongeluk met de mortier.

"Zijn er fouten gemaakt in de procedures of zitten daar lacunes in? Of kwam het door de mortier zelf of door de afschietbuis? We weten niet wat er is gebeurd en dat is precies het probleem", zegt voorzitter Jean Debie van de VBM na een bericht hierover van de NOS.

Hij spreekt van een afschuwelijk incident. "Dit is vreselijk voor de nabestaanden. Naar hen gaan in eerste instantie onze gedachten uit."