Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 16 jaar en 10 jaar cel geëist voor een moord gepleegd door een vader en zoon in Emmeloord op een 54-jarige plaatsgenoot.

De 51-jarige vader zag woensdag zestien jaar tegen zich geëist geworden, de 24-jarige zoon tien jaar met tbs. Dat maakt het OM woensdagavond bekend.

De twee trapten hun slachtoffer op hoofd en rug, sloegen zijn schedel in met een hamer en toen de man daaraan nog niet bezweek, brak de vader zijn nek. Daarna staken zij het slachtoffer in brand.

De zoon probeerde uiteindelijk ook het huis van het slachtoffer in brand te steken. Achteraf konden de mannen geen enkel motief voor de moord noemen.

"Het geweld dat hem is aangedaan is van een zelden geziene ernst en het ogenschijnlijke gemak waarmee de verdachten tot de keuze hem te doden en hun bizarre handelingen zijn gekomen, is weerzinwekkend en barbaars", zei de advocaat-generaal woensdag in de rechtszaal.

Hoger beroep

De rechtbank veroordeelde de vader vorig jaar tot 14 jaar cel en de zoon tot 10 jaar met tbs. De verdachten gingen hier tegen in hoger beroep. De rechter zei toen dat de mannen tussen de eerste en de laatste klap telkens voldoende tijd om na te denken. 

De rechter doet naar verwachting over twee weken uitspraak.