De berging van de wrakstukken van de Zwitserse straaljager die vorige maand neerstortte bij de Friese plaats Beetgum (in het Fries: Bitgum) is naar verwachting vrijdag afgerond.

De berging duurt zo lang omdat het toestel in veel stukken uiteen is gevallen, zei een woordvoerster van defensie woensdag.

Volgens haar was al voorzien dat de operatie lang zou duren en verloopt de berging volgens plan. Woensdag is al een deel van de motor en het staartstuk geborgen. Als alle onderdelen en kleine stukjes zijn verzameld, worden ze naar vliegbasis Woensdrecht gebracht voor onderzoek.

Daarna moet de grond rondom de plek waar het toestel neerstortte, worden schoongemaakt. Dit duurt naar verwachting nog zo'n drie weken.

Patrouille Suisse

Het vliegtuig maakte deel uit van de Patrouille Suisse, een team van de Zwitserse luchtmacht dat demovluchten uitvoert. Twee F-5-straaljagers schampten elkaar tijdens een oefening.

Een toestel stortte vervolgens neer in een vijver. De piloot kon zich met zijn schietstoel in veiligheid brengen. Hij belandde in een kas.