De rechtbank in Utrecht hoeft de strafzaak tegen Gerard T., bekend als de Utrechtse serieverkrachter, niet opnieuw te behandelen. 

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdag beslist.

T.'s raadsman vroeg om terugverwijzing naar de rechtbank, omdat zijn cliënt naar zijn mening geen eerlijk proces heeft gehad.

De rechtbank legde T. in februari een celstraf van zestien jaar op voor vier verkrachtingen in 1995 en 2001. Volgens de rechtbank was er sprake van "onvoorstelbare bruutheid". Het hof heeft woensdag het grootste deel van de 34 verzoeken van de raadsman afgewezen.

Het hof gaat wel akkoord met het horen van twee getuigen waaraan de verdediging nog geen vragen heeft kunnen stellen. Ook moet de politie op papier zetten wat er tussen 1995 en 2014 precies is onderzocht en waarom T. tot tweemaal toe is uitgesloten als mogelijke dader.

Het Openbaar Ministerie moet op sommige punten eveneens meer tekst en uitleg geven.

DNA-spoor

Utrecht was sinds 1995 jarenlang in de ban van de serieverkrachter. Uiteindelijk kon de 53-jarige T. in 2014 worden opgepakt nadat hij verplicht DNA moest afstaan door zijn veroordeling voor fietsendiefstal. Er bleek een overeenkomst met het DNA-spoor dat bij vier slachtoffers was aangetroffen.

Voor deze vier zaken staat T. voor de rechter: voor de verkrachting van twee vrouwen van zestien, een van 27 en een van 28, in 1995 en 2001. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs voor een vervolging.

Het hof gaat op 26 september verder met de behandeling van de zaak. Het OM wilde dat de verdachte gedwongen zou worden om op die zitting te verschijnen, maar dat wijst op het hof op dit moment af.