De raamprostitutie keert in 2017 terug in Utrecht. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen woensdag gezegd. 

Een investeerder uit Hoogeveen levert volgend jaar de eerste van in totaal 162 nieuwe werkruimtes voor sekswerkers op, aldus de burgemeester.

In Utrecht zaten sinds 2013 geen prostituees meer achter het raam. In dat jaar sloot de gemeente alle werkruimtes wegens mensenhandel en andere misstanden. De nieuwe investeerder gaat aan Het Nieuwe Zandpad werkruimtes verhuren aan exploitanten of aan vrouwen die als zzp'er willen werken.

Utrecht wil dat de raamprostitutie in de stad in het vervolg schoon, veilig en transparant is. Daarom zijn aan de nieuwe locatie strenge eisen verbonden. Sekswerkers moeten volgens de gemeente zelfredzaam zijn en daarom minstens 21 jaar zijn.

Vrouwen die als zzp'er willen werken kunnen op Het Nieuwe Zandpad een cursus ondernemerschap volgen. Zij kunnen misstanden anoniem melden en er zal regelmatig overleg zijn met een belangengroep van de sekswerkers.

Afhankelijkheid

Exploitanten mogen maximaal 32 werkruimtes hebben. Daarmee wordt voorkomen dat alle prostituees afhankelijk zijn van één exploitant, zoals in het verleden het geval was. De exploitant raakt zijn vergunning onmiddellijk kwijt als hij vrouwen laat werken die niet geregistreerd zijn of die jonger dan 21 jaar zijn.

Ook als vermoedens van dwang niet bij politie en gemeente worden gemeld of als er mensen met criminele antecedenten bij het seksbedrijf werken, trekt de gemeente zonder waarschuwing vooraf de vergunning in.

De gemeente wil in augustus beginnen met het bouwrijp maken van de grond. De eerste werkruimtes zouden dan in het voorjaar van 2017 klaar kunnen zijn.