De zogenoemde Jumbo-afperser Alex O. (51) gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot acht jaar cel. Zijn advocaat, Tjalling van der Goot, heeft dat dinsdag laten weten.

De rechtbank in Groningen veroordeelde hem afgelopen vrijdag tot acht jaar cel wegens bomdreigingen bij supermarktketen Jumbo vorig jaar. Eén keer ontplofte er daadwerkelijk een explosief.

"Cliënt ontkent elke betrokkenheid bij de feiten", staat in een verklaring van de advocaat. De verdediging noemt de onderbouwing van het bewijs uiterst wankel. "Aan divers ontlastend materiaal is de rechtbank voorbij gegaan."

Bij diverse filialen van Jumbo kwamen vorig jaar in een periode van vijf maanden bommeldingen binnen. Bij twee vestigingen in Groningen werden explosieven geplaatst. Bij de ontploffing van één daarvan raakte een raam beschadigd. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een kleine hoeveelheid explosieve stof.

Handgranaten

Het NFI heeft onderzoek gedaan naar de kracht van de explosieven en deze was aanzienlijk. Een explosief geplaatst bij een filiaal van de Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen stond gelijk aan vijf tot acht handgranaten.

De 51-jarige man heeft altijd ontkend achter de afpersingen te zitten. Hij werd half oktober vorig jaar in Groningen opgepakt, samen met zijn zoon. De zoon wordt niet vervolgd.