Autofabrikanten hebben in de eerste zes maanden van dit jaar 174 keer een terugroepactie gedaan voor auto's met productiefouten.

Dat is een forse stijging ten opzichte van eerdere jaren, blijkt uit onderzoek van NU.nl naar het terugroepregister van RDW. In veel gevallen gaat het om productiefouten die een verkeersongeval met letselschade kunnen veroorzaken.

Meestal gaat het om kleine incidenten die bij een eerste garagebezoek worden bijgewerkt, verklaarde een BOVAG-woordvoerder vorig jaar. "Fabrikanten worden verplicht om het zekere voor het onzekere te nemen. Als aan de ene kant van de wereld een auto in brand vliegt, dan kijken fabrikanten of ze hier auto's kunnen updaten."

Terugroepacties

Bron: RDW© NU.nl/Jerry Vermanen

Fiat

Importeur FCA Netherlands (Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Lancia, Abarth en Fiat Professional) heeft sinds november 2012 het vaakst een type auto terug geroepen vanwege een gebrek. Deze wordt gevolgd door Peugeot (die Peugeot, Citroën en DS importeert) en Mercedes Benz (Mercedes en Smart).

De meeste autobezitters worden via een brief op de hoogte gesteld van een productiefout aan hun voertuig. Ook worden bezitters opgebeld. Sinds 2012 was het slechts drie keer nodig om een advertentie in een landelijk dagblad te plaatsen.