Nederland mag alsnog twee van volkerenmoord verdachte mannen uit Rwanda uitleveren aan dat land. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten.

De rechter had dit eerder in een kort geding verboden. De twee, Jean Claude Iyamuremye en Jean-Baptiste Mugimba, vrezen een oneerlijk proces in Rwanda. De Rwandese autoriteiten hebben om hun uitlevering gevraagd. 

Het hof vindt het van belang dat uitgeleverde personen die van genocide worden verdacht in Rwanda worden berecht volgens een speciale procedure, die meer waarborgen kent dan de normale strafzaken.

Bij de volkerenmoord in Rwanda in 1994 kwamen 800.000 Tutsi's om het leven. Iyamuremye zou betrokken zijn bij een bloedbad bij de Ecole Technique Officielle in april 1994. Zijn advocaat Bart Stapert stelt dat de beschuldiging uitsluitend rust op anonieme getuigenissen. Zelf zegt Iyamuremye, die sinds 2003 in Nederland is, onschuldig te zijn.

Iyamuremye deed in Nederland aangifte tegen de huidige Rwandese president Paul Kagame. Dit omdat de president volgens Iyamuremye betrokken is bij mensenrechtenschendingen.

De andere verdachte, Mugimba, werd in 2014 in Nederland gearresteerd. De Rwandese autoriteiten verdenken ook hem van betrokkenheid bij de Rwandese volkerenmoord in 1994, waarbij honderdduizenden etnische Tutsi's en gematigde Hutu's werden gedood.

Onmenselijke behandeling

Het hof ziet geen aanwijzingen dat de verdachten in Rwanda moeten vrezen voor hun leven of een onmenselijke behandeling. Ook vindt het hof onvoldoende aannemelijk dat de verdachten door de Rwandese autoriteiten als tegenstander van het huidige regime worden beschouwd en daarom een politiek proces zullen krijgen.

De Rwandezen gaan nu het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vragen hun uitlevering aan Rwanda te blokkeren, meldt hun advocaat Bart Stapert.

Daarnaast ziet het hof geen aanwijzingen dat de verdachten in Rwanda moeten vrezen voor hun leven of een onmenselijke behandeling. De twee mannen wonen met hun gezinnen in Nederland. De inbreuk op het gezinsleven van de verdachten wordt gerechtvaardigd geacht door de ernst van de misdrijven waarvan de twee worden verdacht.