Willem Holleeder moet bijna 18 miljoen euro terugbetalen aan de Nederlandse Staat. Dat heeft de rechtbank van Haarlem dinsdag bepaald. 

Holleeder zou het geld uit criminele activiteiten hebben verkregen.

De rechtbank legde Holleeder een korting van 5.000 euro op omdat de zaak zoveel vertraging heeft opgelopen. Het bedrag komt daarmee op 17.952.932,75 euro.

Het is de tweede keer dat de rechtbank tot dit oordeel komt. De zaak werd door het gerechtshof in Amsterdam terugverwezen naar de rechtbank in Haarlem, omdat de rechter die de zaak in 2012 voorzat de schijn van partijdigheid had.

Afpersen

De rechtbank bepaalde op 13 juli 2012 dat Holleeder een bedrag van 17.957.932,75 miljoen euro moest terugbetalen aan de Nederlandse Staat. Het geld is afkomstig van het afpersen van onder andere Willem Endstra en Kees Houtman.

Beide mannen werden geliquideerd, in respectievelijk 2004 en 2005. Holleeder wordt ervan verdacht bij deze moorden betrokken te zijn geweest.

Franken

Holleeder werd in 2009 door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor onder meer het afpersen van Endstra.

Het van Endstra afgeperste geld vormt het grootste gedeelte van het behaalde voordeel, iets meer dan 17 miljoen euro.

Houtman is voor een miljoen euro afgeperst. De rechtbank acht, gelet op getuigenverklaringen, aannemelijk dat dit bedrag tussen de afpersers zo is verdeeld dat Holleeder 500.000 euro heeft gekregen

Advocaat Stijn Franken voerde in de ontnemingszaak aan dat Holleeder het geld nooit daadwerkelijk in bezit heeft gehad. De bedragen werden geparkeerd op rekeningen van zakenman Jan Dirk Paarlberg.

De rechtbank ging hier niet in mee. Paarlberg werd zelf in 2014 veroordeeld tot vier jaar cel voor het witwassen van de bijna 18 miljoen euro.

Staken

Franken stond Holleeder in deze zaak nog bij. Hij liet op 11 mei weten de verdediging van Holleeder te staken nadat hij een dringend advies kreeg van de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam. Er was ophef ontstaan rond zijn rol bij het verhoren van Sandra den Hartog. Franken stond Den Hartog bij tot het moment dat zij tegen Holleeder ging getuigen.

Voor het verhoren van Den Hartog zou zijn afgesproken dat Franken dit niet zelf zou doen om belangenverstrengeling te voorkomen. De advocaat zelf ontkent dat er afspraken zijn gemaakt. In de ontnemingszaak staat hij Holleeder wel bij.