De 36-jarige Pearl S. uit Breda moet negen jaar de gevangenis in voor doodslag op Rudi Schouten (28). S. schoot de man op Goede Vrijdag vorig jaar met tien kogels dood.

Schouten werd in 2015 op Goede Vrijdag op klaarlichte dag doodgeschoten voor een drukbezocht winkelcentrum in Breda.

Voorafgaand aan de schietpartij vond een grote vechtpartij plaats, waarbij zeker vijf mensen betrokken waren. Pearl S. werd zelf onder meer met een bijl aangevallen door de broer van het slachtoffer. Daarop zou hij een wapen hebben getrokken en tien schoten hebben gelost.

Het slachtoffer had even daarvoor de autobanden lek geprikt van de zus van zijn ex. Dat zou zijn gebeurd in een langer lopende ruzie. De partner van de vrouw zat in Spanje en nam daarom contact op met Pearl S. Die ging bij Schouten verhaal halen.

Paniek

S. zei eerder tegen de rechter dat hij zich vooral had verweerd toen Schouten hem met een machete sloeg en tegen diens broer die met een bijl sloeg. "Ik was in paniek", zei hij in de rechtbank.

Volgens de officier is er bij de eerste vijf schoten die vielen nog wel sprake van noodweer, waarop S zich beriep. S. was toen al twee keer geslagen, lag op de grond en dreigde weer te worden geslagen.

Na die eerste schoten was Schouten echter gevallen en kroop gewond richting zijn machete. De schoten die toen vielen, waren volgens de officier niet meer noodzakelijk voor de verdediging van zichzelf.

De straf van de rechtbank is hetzelfde als de officier van justitie had geëist. De rechtbank noemde de "enorme agressie" van de twee broers in de richting van de schutter strafverminderend. Wel hekelde de rechtbank de locatie waar het geweld werd gepleegd. "Er waren kleine kinderen aanwezig. Dergelijk geweld moet zeer schokkend zijn voor ooggetuigen."