Onder leiding van de onderzoeksrechter vindt dinsdagavond een reconstructie plaats in het onderzoek naar de dood van Koen Everink. Dit gebeurt op verzoek van de officier van justitie.

Dat meldt de rechtbank maandag.

De reconstructie zal buiten plaatsvinden bij het huis van Everink in Bilthoven, het gebied wordt daarom afgezet door de politie.

De officier van justitie had tijdens de zitting van 27 juni om een reconstructie gevraagd om onderzoek te doen naar de verklaring van de verdachte. De rechtbank is hiermee akkoord.

Ontvoerd

Everink werd op 4 maart dood gevonden in zijn woning in Bilthoven. Hij was met meerdere messteken om het leven gebracht. Mark de J., de tenniscoach die wordt verdacht van de moord op de miljonair, zegt onschuldig te zijn.

De J. stelt dat hij op de avond van de moord op Everink door vier mannen is ontvoerd. Drie van de vier mannen zouden van Marokkaanse komaf zijn.

Het horloge van Everink dat in de auto van De J. werd aangetroffen, zou door de ontvoerders uit het huis van Everink zijn meegenomen. Zijn advocaat Pieter Hoogendam benadrukt dat er geen sporen van De J. zijn aangetroffen op de messen die zijn gebruikt om Everink te doden.

Scenario's

Hoogendam zei vorige week tijdens de eerst pro-formazitting in de zaak-Everink dat het OM niet alle scenario's naar de dood van Everink heeft onderzocht.

Hij stelde dat de politie "op het verkeerde spoor" zit door uit te gaan van het motief dat De J. gokschulden had bij Everink. De politie zou contracten tussen Everink en De J. over terugbetalingen verkeerd hebben geïnterpreteerd.

Het OM liet in een reactie weten dat drie scenario's worden onderzocht: het scenario dat de vermeende ontvoerders Everink hebben gedood, het scenario dat De J. Everink heeft gedood, en het scenario dat zij allen samen verantwoordelijk zijn voor de dood van Everink. 

Haase

De J. werd eind maart gearresteerd op Schiphol, nadat hij met Robin Haase terugkeerde van een tennistoernooi in Miami. De 29-jarige De J. was goed bevriend met de dertien jaar oudere Everink. Everink reisde geregeld met de tennisser en zijn coach naar toernooien.

De rechtbank bepaalde vorige week dat De J. vast blijft zitten, omdat er "een stevige verdenking blijft bestaan".