Klokkenluiders kunnen vanaf maandag terecht bij het Huis voor Klokkenluiders in Utrecht voor vertrouwelijk advies, vragen en steun. Daarmee staan zij niet meer alleen na het melden van een een werkgerelateerde misstand binnen een bedrijf of overheidsorganisatie.

Klokkenluiders belanden vaak in een lastige situatie.

"Ze lopen vaak tegen muren op. Hierdoor wordt het vertrouwen bij een klokkenluider steeds kleiner. Ze durven geen externe hulp in te schakelen", aldus woordvoerder Arjen Wilbers.

"We willen proberen te voorkomen dat mensen vastlopen en te lang met problemen doorlopen. In die gevallen komen ze vaak in een arbeidsconflict terecht. Ze kunnen nu al in vroeg stadium bij ons terecht voor advies."

Expertise

Bij het huis kunnen klokkenluiders inzicht krijgen in welke stappen ze moeten nemen of ze kunnen hulp krijgen bij schrijven van een brief. Binnen het huis is er ook expertise aanwezig voor klokkenluiders die psychisch vastlopen.

"Veel mensen gaan hieronder gebukt. Medewerkers bij het huis zijn erop getraind om die signalen op te pikken en ook op dit vlak te adviseren."

Klokkenluiders kunnen telefonisch en per mail met hun vragen terecht. Ook kunnen ze op afspraak langskomen. Daarnaast geeft het Huis voor de Klokkenluiders advies over klokkenluiden en integriteit aan werknemers en werkgevers.