In het Rijksmuseum in Amsterdam is het zaterdag erg druk in verband met de vertoning van Rembrandts huwelijksportretten Marten en Oopjen. 

Tussen 09.00 uur en 21.00 uur mochten mensen gratis naar binnen. Er kwamen 12.500 bezoekers op af.

Voordat minister Jet Bussemaker (Cultuur) de deuren opende, stond er al een grote rij voor de deur. Binnen een kwartier waren zo'n tweeduizend mensen binnen.

''Het slaat enorm aan. De hele dag door is het al druk'', zegt een woordvoerster van het museum. Bezoekers kunnen behalve in de zaal waar de twee portretten hangen, ook in de rest van het museum terecht.

Video: Marten en Oopjen in het Rijksmuseum

Marten en Oopjen in het Rijksmuseum
Marten en Oopjen in het Rijksmuseum

Restauratie

De veelbesproken schilderijen, die een prominente plek naast de Nachtwacht hebben gekregen, hangen de komende drie maanden in het Rijks.

Daarna ondergaan ze een restauratie, waarop ze vervolgens afwisselend te zien zijn in het Louvre in Parijs en in Amsterdam.

Onder de eerste bezoekers van de zaterdag geopende tentoonstelling zijn ook veel kinderen en toeristen. "Het is een divers publiek en er zijn veel gezinnen. Ook rondom het museum in de museumtuin is er veel belangstelling voor de oud-Hollandse spelen. Er hangt een goede sfeer.'' 

Frankrijk

Nederland en Frankrijk hebben de kunstwerken samen van een Franse particulier gekocht. Ze betaalden elk 80 miljoen euro voor de twee meter hoge portretten, die in 1634 zijn gemaakt.

De schilderijen zijn bijna vierhonderd jaar in privébezit geweest. Rembrandt schilderde het jonge echtpaar ten voeten uit, iets wat in die tijd alleen bij vorsten gebeurde.

Op de doeken zijn Marten Soolmans en Oopjen Coppit, toen 23 en 21 jaar oud, te zien in kostbare kostuums naar Franse mode. Hun huwelijk duurde niet lang, want Marten stierf op 28-jarige leeftijd.