Dit jaar zijn er tot nu toe 18.089 vluchtelingen met een verblijfsvergunning (vergunninghouders) gehuisvest, 5.283 minder dan de bedoeling was.

Toch is er een vooruitgang: er kregen dit halve jaar 1.300 vergunninghouders meer een huis dan in de laatste zes maanden van het vorige jaar.

"Ondanks het feit dat de taakstelling niet gehaald is, geeft het aan dat gemeenten hard hebben gewerkt", zegt Marco Florijn. Hij is ambassadeur van Platform Opnieuw Thuis, het samenwerkingsverband van overheden en betrokken organisaties.

"Er wachten nog ruim 16.000 vergunninghouders in asiellocaties op een bericht dat ze kunnen verhuizen en dagelijks komen er nieuwe vergunninghouders bij. Zij houden bijna de helft van alle asielopvangplaatsen bezet. Dat is fors."

Gemeenten moeten in de tweede helft van het jaar 23.000 vergunninghouders huisvesten. Daar komt de achterstand nog bij. In totaal moeten gemeenten voor bijna 28.300 vergunninghouders woonruimte zoeken. Dat betekent gemiddeld 4.700 per maand.

Noodlocaties

De druk op noodlocaties een stuk minder groot. Bijna een derde van de 52.000 beschikbare bedden in de asielopvang wordt momenteel niet bezet, stelt de NOS, die een inventarisatie deed.

Als gevolg hiervan staan meerdere noodopvanglocaties zo goed als leeg. Ondanks de leegstand komen er de komende twaalf maanden netto nog eens 15.000 plekken bij, weet de NOS.

Het aantal eerste asielaanvragen in ons land is al maanden aan het dalen, het zijn er nu ongeveer 1.500 per maand. Ook verhuizen veel mensen naar een huurwoning.

Apeldoorn

Volgens de NOS is met name in de noodopvang goed te merken dat de instroom veel lager is. In de gemeenten Oldambt, Apeldoorn, Zeist en Utrecht zijn recentelijk nieuwe noodopvanglocaties geopend voor in totaal 2.650 mensen.

In Apeldoorn wachten ze nog altijd op de eerste asielzoekers. Op de andere drie plaatsen zitten slechts een paar honderd mensen.

Video: Asielprocedure in Nederland in 60 seconden 

Animatie door: In60seconds