De afgelopen dagen zijn mogelijk duizenden auto's besmeurd geraakt op de A28 tussen Groningen en Assen. Oorzaak is een donkere drab die op het wegdek ligt, nadat Rijkswaterstaat onderhoud aan het asfalt had uitgevoerd. 

Het is onbekend hoeveel mensen de dupe zijn geworden. Maar het zijn er wel veel, vermoedt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. ''De A28 is een drukke weg.''

Op het wegdek is woensdagavond ter hoogte van Tynaarlo over een lengte van enkele kilometers een emulsie aangebracht om het asfalt te verstevigen. ''We passen deze techniek vaker toe en er zijn nooit problemen geweest. Waarschijnlijk ligt het aan de regen die is gevallen waardoor de emulsie aan de auto's blijft kleven.'' 

Het werk is voorlopig stilgelegd totdat duidelijk is wat de oorzaak is. Gedupeerde automobilisten kunnen via de website van Rijkswaterstaat een schadeclaim indienen. Ze kunnen hun auto ook op kosten van Rijkswaterstaat laten reinigen bij twee wasstraten in Tynaarlo.

Waarschuwingsborden

Voor mensen die nu over de weg rijden zijn waarschuwingsborden geplaatst en er geldt een tijdelijke snelheidsbeperking wegens slipgevaar. Automobilisten krijgen het advies om niet van rijbaan te wisselen, omdat de drab vooral midden op de weg ligt. Verder zijn veegwagens ingezet, maar dat helpt tot dusverre onvoldoende.

Ook vrijdag regende het weer klachten en veel mensen zetten foto's van hun besmeurde auto op sociale media. De kleverige viezigheid is moeilijk te verwijderen.