Alex O., de man die bekend staat als de 'Jumbo-afperser', is vrijdag veroordeeld tot acht jaar cel. De rechtbank in Groningen acht de man schuldig aan het afpersen van diverse filialen van de supermarktketen door te dreigen met bommeldingen en het plaatsen van explosieven.

Eén keer ontplofte er daadwerkelijk een explosief.

De rechtbank gaat met de veroordeling mee in de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechter zegt dat O. verantwoordelijk is voor het teweegbrengen van een opzettelijke ontploffing, twee pogingen daartoe en afpersing. De man eiste van Jumbo een hoeveelheid bitcoins.

Volgens verslaggevers van De Telegraaf en RTV Noord riep O. direct na zijn veroordeling dat hij onschuldig is en dat hij in hoger beroep gaat.

Bommeldingen

Bij diverse filialen van Jumbo kwamen vorig jaar in een periode van vijf maanden bommeldingen binnen. Bij twee vestigingen in Groningen werden explosieven geplaatst. Bij de ontploffing van één daarvan raakte een raam beschadigd. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een kleine hoeveelheid explosieve stof.

Het NFI heeft onderzoek gedaan naar de kracht van de explosieven en deze waren aanzienlijk. Een explosief geplaatst bij een filiaal van de Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen stond gelijk aan vijf tot acht handgranaten.

De 51-jarige man heeft altijd ontkend achter de afpersingen te zitten. Hij werd half oktober vorig jaar in Groningen opgepakt, samen met zijn zoon. De zoon wordt niet vervolgd.