Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag wil een motie van de gemeenteraad om het gebruik van etnisch profileren bij de politie tegen te gaan, niet uitvoeren. De raad is ontstemd, maar onderneemt verder geen actie.

De raad had een motie aangenomen dat agenten in Den Haag voortaan 'stopformulieren' moeten invullen. Hierop moet door agenten worden aangegeven waarom een aanhouding is verricht.

Maar Van Aartsen noemt de motie "onaanvaardbaar", stelt Omroep West. "Het college zal deze motie niet uitvoeren", aldus de burgemeester. "Ik wil de politie in Den Haag niet in een aparte positie gaan zetten."

De motie werd ingediend door GroenLinks en wordt gesteund door coalitiepartijen PvdA, D66 en de Haagse Stadspartij. Met het voorstel willen de partijen het vertrouwen van de burger in de politie herstellen. De partijen stellen dat er in de hofstad veel mensen worden aangehouden op basis van hun huidskleur.

Motie van treurnis

GroenLinks diende, als reactie op de weigering van Van Aartsen, een motie van treurnis in. Maar deze werd niet gesteund door een meerderheid van de raad. Hiermee werd een mogelijke crisis in het college afgewend.

Fractievoorzitter Arjen Kapteijns van GroenLinks wil nog wel schriftelijke uitleg van burgemeester Van Aartsen. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat een democratisch aangenomen motie niet wordt uitgevoerd", stelt hij voor Omroep West ontstemd.

Typhoon

Etnisch profileren bij de politie komt voor, erkende minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) onlangs. Maar er mag bij de politie geen ruimte zijn voor vooroordelen die leiden tot staandehoudingen van Nederlanders met een etnische achtergrond.

De aandacht voor etnisch profileren laaide op nadat rapper Typhoon was aangehouden omdat zijn "profiel" niet overeenkwam met de dure auto waar hij in reed. Van der Steur wijst erop dat binnen de politie trainingen worden gegeven die agenten bewust moeten maken van hun vooroordelen.