Tientallen betogers verstoorden donderdagavond de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Oosterpark in Amsterdam. 

Ze zijn het niet eens met de beslissing van organisator NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis, om de herdenking en viering van de afschaffing uit elkaar te halen.

Om hun ongenoegen kenbaar te maken bliezen de betogers op fluitjes en sloegen ze op pannendeksels. Ze boden burgemeester Eberhard van der Laan een petitie aan om de beslissing teruggedraaid te krijgen en de herdenking weer op 1 juli te krijgen.

De burgemeester zegde toe voor de zomervakantie met de actievoerders in gesprek te gaan. Hij nodigde hen daarop uit om deel te nemen aan de herdenking of anders te vertrekken. De plechtigheid begon uiteindelijk met 25 minuten vertraging. De demonstranten stonden toen achteraan en maakten nog wel herrie.

Ook tijdens de lezingen waren er veel onderbrekingen. De politie moest ingrijpen om de mensen te vragen de toespraken niet te verstoren. Onder andere oud-voetballer Clarence Seedorf vroeg de betogers om rustig te zijn en het gesprek op een later tijdstip voort te zetten zodat de herdenking verder kon gaan.

Misdadig

Namens de regering sprak minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). "Hoewel de slavernij is afgeschaft, komt het in ons land nog steeds voor dat iemands identiteit wordt ontkend of dat iemand een andere identiteit wordt opgedrongen", zei ze. 

De bewindsvrouw noemde het incident met rapper Typhoon, die werd aangehouden omdat zijn dure auto niet aan zijn 'profiel' voldeed. Bussemaker bracht ook de gevoelens die de figuur Zwarte Piet bij mensen naar boven brengt ter sprake.

Ook Van der Laan hield een toespraak. "De misdadige geschiedenis van de slavenhandel is nog steeds zichtbaar in de stad en is nauw verbonden aan het hedendaagse Amsterdam en aan de manier waarop wij samen leven", zei hij. "Dat is niet altijd makkelijk, vanavond was daar het bewijs van, en er zijn verschillende opvattingen over hoe dat moet. We zijn het allemaal eens dat het moet: met een open blik naar het verleden samen de toekomst tegemoet."

Politie

Bij de herdenking was de nodige politie op de been. Ook had de organisatie beveiligers ingehuurd. Het is vrijdag 1 juli exact 153 jaar geleden dat de Nederlandse regering de slavernij afschafte in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.

De herdenking donderdag vond plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark en omvatte onder meer een vlaggenceremonie, twee minuten stilte, kransleggingen en toespraken.