Een 43-jarige man die op 19 november 2014 met een uzi vanuit zijn huis in Hoensbroek om zich heen heeft geschoten heeft dinsdag achttien maanden cel en tbs opgelegd gekregen. Er raakte niemand gewond bij het schietincident.

De man verkeerde tijdens zijn daad in een psychose en is daarom volledig ontoerekingsvatbaar verklaard. Hij kan dan ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor het schieten en krijgt hiervoor geen straf. Wel is hem tbs opgelegd.

De officier van justitie had om tbs met dwangverpleging gevraagd, maar dat acht de rechtbank niet nodig.

In de woning van de man werden verschillende vuurwapens, munitie, een nepwapen en anderhalve kilo amfetamine aagetroffen. Hier kan hij wel voor worden bestraft en krijgt hij achttien maanden cel.

Uzi

De man schoot op 19 november 2014 met een uzi uit zijn huis aan de Ridder Hoenstraat in de Limburgse plaats. Ook in de woning werden schoten gelost. De rechtbank acht bewezen dat de man probeerde zijn overbuurman te doden.

Ook een buurvrouw kwam ernstig in gevaar omdat zich in het schootsveld bevond. Er raakte uiteindelijk niemand gewonden. Wel liepen enkele woningen en een auto schade op.

Bijtende vloeistof

De man kon uiteindelijk op straat worden aangehouden. Hij bleek zichzelf met een bijtende vloeistof te hebben overgoten. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en raakte ernstig gewond. 

Twee agenten krijgen smartengeld toegewezen, omdat de man hen in een bedreigende situatie heeft gebracht.