De 38-jarige Aydin C. uit Tilburg mag worden uitgeleverd aan Canada. De autoriteiten in het Noord-Amerikaanse land verdenken hem van betrokkenheid bij de dood van de Canadese tiener Amanda Todd.

De uitleveringskamer van de rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag besloten dat C. mag worden uitgeleverd zodra de strafzaak die tegen hem loopt in Nederland is afgehandeld. Die zaak zal pas naar alle waarschijnlijk begin volgend jaar inhoudelijk worden behandeld.

Uiteindelijk beslist minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie definitief over de uitlevering aan Canada. C. kan in beroep tegen de beslissing.

De 15-jarige Todd pleegde in 2012 zelfmoord, nadat C. zou hebben gedreigd naaktfoto's van haar naar buiten te brengen. Canada verdenkt hem van afpersing, kinderen lokken via internet, bedreiging of stalking en het bezit van kinderporno met het doel die te verspreiden.

Hoewel de man in Nederland ook terechtstaat voor aanranding en afpersing van nog eens 39 meisjes via de webcam, wil het Noord-Amerikaanse land hem apart berechten voor de zaak-Todd. Behalve in Canada en Nederland heeft hij vermoedelijk ook slachtoffers gemaakt in Noorwegen, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Vonnis

''De rechtbank stelt vast dat de feiten waarvoor de uitlevering wordt verzocht zowel naar Canadees en Nederlands recht strafbaar zijn en dat daarvoor telkens een gevangenisstraf van meer dan een jaar kan worden opgelegd'', luidt het vonnis.

Tussen beide landen geldt een uitleveringsverdrag. De advocaat van C. had het liefst gezien dat de Todd-zaak in Nederland had plaatsgevonden. De rechtbank ging hierin niet mee.

Canada moet wel garanderen dat de verdachte, als hij wordt veroordeeld, zijn straf in Nederland mag uitzitten. De rechtbank erkende de zorg van de raadsman dat de autoriteiten aldaar tot nu toe nog te veel voorbehouden hierover hadden en adviseerde de minister hier extra op te hameren.