Eind zomer meer duidelijkheid over vervolging in zaak Mitch Henriquez

Het onderzoek naar de dood van de Arubaanse Mitch Henriquez, maandag precies een jaar geleden, duurt lang omdat er ruim zeventig getuigen zijn verhoord. 

Dat zegt het Openbaar Ministerie maandag op NPO Radio 1.

"Het onderzoek is nu afgerond en zal zorgvuldig bestudeerd worden. Voor het einde van de zomer moet er een beslissing komen over de mogelijke vervolging van betrokken agenten", aldus Jobine van 't Westeinde van het OM.

De nabestaanden hebben bericht gehad over het afronden van het onderzoek.

Zeventig getuigen

Het gaat volgens het OM om een groot onderzoek waarbij de Rijksrecherche ruim zeventig getuigen heeft gehoord. "Daarnaast is er veel beeldmateriaal verkregen van omstanders. Dit moest allemaal bekeken worden", aldus Van 't Westeinde.

"Wij begrijpen goed dat de nabestaanden antwoorden willen, dat willen wij ook. Maar het is ook belangrijk dat dit onderzoek zorgvuldig gedaan wordt."

Tactiek

De advocaat van de nabestaanden, Gerald Roethof, zegt in dezelfde uitzending dat de vertraging die de zaak heeft opgelopen een probeem is voor de familie van Henriquez en stelt dat er mogelijk sprake is van een tactiek.

"Er is voor het oog van tientallen mensen iemand omgekomen. Alles staat op video, dus wat is er te onderzoeken?" Roethof wil de zaak weer in de media brengen om de kwestie niet te vergeten. "We zijn een jaar verder en weten nog niet of er agenten vervolgd gaan worden."

Het OM benadrukt dat deze vertraging is opgelopen door het verhoren van niet alleen tientallen getuigen, maar ook deskundigen. Zo zijn er mensen van het Nederlands Forensisch Instituut gehoord en ook trainers die politiemensen leren met geweld om te gaan. 

Het gaat tijd kosten om te bekijken wat de rol is geweest van elke betrokken agent, aldus Van 't Westeinde. "Dit is complex omdat het om agenten gaat. Zij mogen, anders dan burgers, een bepaalde mate van geweld kunnen gebruiken omdat zij een rol hebben als beschermer. Er moet dus per agent gekeken worden naar de situatie en diens rol."

Protest

Bij station Hollands Spoor in Den Haag zijn maandag eind van de middag enkele tientallen mensen bijeengekomen om te protesteren tegen politiegeweld naar aanleiding van de dood van Henriquez.

De naar schatting vijftig tot zestig demonstranten verzamelden zich aan de achterkant van het station. Na een toespraak trok het gezelschap met spandoeken naar het Zuiderpark, waar Henriquez om het leven kwam.

Oorspronkelijk wilden de demonstranten door de Schilderswijk lopen, maar de gemeente stond dat niet toe. Er is veel politie op de been. Elf personen zijn aangehouden die het demonstratieverbond negeerden, meldt de NOS.

Vorig jaar mondde een demonstratie, een dag na de dood van Henriquez, uit in dagenlange rellen in de Schilderswijk. Het protest van maandag is georganiseerd door onder meer United Activists, een actiegroep tegen racisme en discriminatie.

Arrestatie

Henriquez overleed na zijn arrestatie bij een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag, vorig jaar op 27 juni. Hij liep tijdens de hardhandige arrestatie onder meer een gebroken strottenhoofd op. 

Bij de arrestatie van Henriquez waren vijf politieagenten betrokken. Zij zijn allen verdachten. 

Na de dood van Henriquez was het vier nachten op rij onrustig in de Haagse Schilderswijk. Relschoppers bekogelden de politie met stenen, vernielden winkels en een theater en staken spullen in brand. Meer dan tweehonderd mensen werden opgepakt.

Video: Beelden van de arrestatie Henriquez op Haags festival

Lees meer over:
Tip de redactie