De Amsterdamse driehoek, bestaande uit de burgemeester, hoofdofficier van justitie en hoofdcommissaris van de politie, heeft besloten extra maatregelen te treffen bij dancefeest Sensation na een "signaal".

Dat meldt de gemeente Amsterdam maandag. Wat dit signaal precies inhoudt is niet duidelijk en er wordt geen verklaring over gegeven.

Het signaal zou binnen het landelijke dreigingsbeeld passen, dat sinds 2013 substantieel is.

De maatregelen zijn besproken met de Amsterdam Arena, waar zaterdag 2 juli het evenement plaatsvindt. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is ook nauw betrokken geweest bij het overleg van de driehoek en staat achter het besluit om het evenement door te laten gaan met de extra maatregelen, zegt een woordvoerder.

Alle bezoekers die het stadion betreden, worden gefouilleerd en het gebied eromheen wordt extra gecontroleerd. Ook kan er niet geparkeerd worden onder het stadion.

Realiteit

Volgens de driehoek is het niet de eerste keer dat "er een dergelijk signaal is, gericht op Amsterdam". "Het is een realiteit waar alle grote steden in Europa op dit moment mee te maken hebben." Daarom geldt extra waakzaamheid bij grote evenementen en zijn in sommige gevallen extra maatregelen nodig. De maatregelen in en rond de ArenA moeten in dit perspectief worden gezien.''

De gemeente, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie vinden dat het gewone leven in de hoofdstad zo veel mogelijk moet doorgaan en dat mensen zich niet moeten laten leiden door signalen van dreiging. Met de extra maatregelen wil de driehoek het feest zo veilig mogelijk laten verlopen.

Sensation wordt sinds 2000 ieder jaar gehouden in de ArenA. Het thema van dit jaar is Angels and Demons. Bezoekers moeten dit jaar in het zwart of wit gekleed komen.

Video: Het dreigingsniveau in Nederland

Het dreigingsniveau in Nederland
Het dreigingsniveau in Nederland