Mark de J., de tenniscoach die wordt verdacht van de moord op miljonair Koen Everink, zegt onschuldig te zijn. Hij verklaarde dat maandagmiddag tijdens de eerste pro-formazitting in de zaak-Everink. 

De J. sprak kort in de Rechtbank Utrecht. Ook het OM en de advocaat van De J., Pieter Hoogendam, kwamen aan het woord. De rechtbank bepaalde dat De J. vast blijft zitten, omdat er "een stevige verdenking blijft bestaan."

"Mijn leven staat al 96 dagen op zijn kop", stelde De J. kort daarvoor. "Ook dat van mijn ouders en vriendin. Het dossier is erg misleidend en feitelijk onjuist. Elke ochtend word ik wakker met de hoop dat de deuren van mijn cel opengaan. Onschuldig vastzitten doet mij veel verdriet terwijl de schuldigen nog buiten rondlopen."

Het onderzoek wordt geschorst tot 23 september. Dan vindt waarschijnlijk een regiezitting plaats. 

Ouders

Tijdens de zitting bleek ook dat het OM de ouders van De J. verdenkt van heling. De J. zou een horloge van Everink bij zijn ouders hebben verstopt. Het horloge, ter waarde van 22.000 euro, was zoek na de moord en het sieraad speelt daarom een sleutelrol in het onderzoek. 

Nadat De J. werd aangehouden zou hij zijn vader vanuit de penitentiaire inrichting in Rotterdam hebben verteld over het horloge. Vervolgens belandde het sieraad bij de zus van De J., waar het door de politie uiteindelijk werd aangetroffen. De ouders reageerden eerder niet op een oproep van Opsporing Verzocht om het horloge terug te brengen. 

Video: Vader Mark de J. gelooft in onschuld van zijn zoon

Vader Mark de J. gelooft in onschuld van zijn zoon
Vader Mark de J. gelooft in onschuld van zijn zoon

Getuigen

Het OM zegt dat het NFI-onderzoek naar de dood van Everink nog in volle gang is en dat verschillende getuigen worden verhoord. Ook wordt nog een reconstructie gemaakt aan de hand van verklaringen van De J. Het OM wil dat het Pieter Baan Centrum De J. onderzoekt. De rechtbank heeft dat verzoek ingewilligd.

Hoogendam houdt vast aan het verhaal dat zijn cliënt op de avond van de moord op Everink door vier mannen is ontvoerd. Drie van de vier mannen zouden van Marokkaanse komaf zijn. 

Het horloge van Everink dat in de auto van De J. werd aangetroffen, zou door de ontvoerders uit het huis van Everink zijn meegenomen. Hoogendam benadrukt dat er geen sporen van De J. zijn aangetroffen op de messen die zijn gebruikt om Everink te doden.

Scenario's

Volgens Hoogendam zijn niet alle scenario's onderzocht. Hij stelt dat de politie "op het verkeerde spoor" zit door uit te gaan van het motief dat De J. gokschulden had bij Everink. De politie zou contracten tussen Everink en De J. over terugbetalingen verkeerd hebben geïnterpreteerd.

Ruzie over de schulden was er nooit, stelt Hoogendam, en de schuld hoefde niet per direct afbetaald te worden. Het OM gaf daarop de reactie dat Robin Haase, de toptennisser die door De J. werd begeleid, in een verklaring heeft aangegeven dat De J. "niet goed zou zijn met terugbetalen."

Hoogendam twijfelt naar eigen zeggen aan de objectiviteit van de rechter-commissaris en zegt weinig vertrouwen te hebben in het psychiatrisch rapport dat door gedragsdeskundigen werd opgesteld.

Het OM zegt in een reactie op de verklaring van de advocaat dat drie scenario's worden onderzocht: het scenario dat de vermeende ontvoerders Everink hebben gedood, het scenario dat De J. Everink heeft gedood, en het scenario dat zij allen samen verantwoordelijk zijn voor de dood van Everink. 

Advocaat

Hoogendam bevestigt tegen NU.nl dat De J. pas later in het proces met het ontvoerings-scenario is gekomen. "Ik begrijp dat dat onwaarschijnlijk overkomt. Maar je moet je verplaatsen in de verdachte. Die komt ineens in een horrorfilm terecht, zit vast en weet niet wat hij moet doen."

"Zijn familie werd ook nog eens bedreigd. Het is daarom ook logisch dat hij er bij zijn eerste verklaring, toen hij nog vrij was, over heeft gezwegen."

Dat de ouders van De J. nu verdacht worden van heling ziet Hoogendam niet als het grootste probleem. "Het OM heeft andere zaken aan het hoofd. Ik vraag me af of daar een vervolg op komt. Wat ik over die kwestie kan zeggen: een kat in het nauw maakt rare sprongen. Ook de ouders van mijn cliënt wisten niet waar ze het zoeken moesten."  

Messteken

Zakenman Koen Everink werd op 4 maart dood gevonden in zijn woning in Bilthoven. Hij was met meerdere messteken om het leven gebracht.

De J., die op de avond van het overlijden van Everink bij hem thuis was, werd eind maart gearresteerd op Schiphol, nadat hij met Robin Haase terugkeerde van een tennistoernooi in Miami.

De 29-jarige De J. was goed bevriend met de dertien jaar oudere Everink. Everink reisde geregeld met de tennisser en zijn coach naar toernooien.