Op Veteranendag in Den Haag zijn zaterdag 95.000 bezoekers afgekomen. Die konden in de Haagse binnenstad zien hoe 5.000 veteranen en andere (oud-)militairen door de stad marcheerden. 

Op het Malieveld was een festivalterrein ingericht.

De veteranen en militairen marcheerden vanaf het Malieveld naar de Kneuterdijk waar de koning, premier Mark Rutte en minister Jeanine Hennis van Defensie staan.

In het defilé lopen ook Dutchbat-III veteranen mee en de Nederlandse deelnemers aan de Invictus Games die in mei in Orlando in de Verenigde Staten plaats hadden. De Invictus Games is een internationaal sportevenement voor militairen die door de dienst of in een privésituatie gewond raakten.

Tijdens het defilé vliegt een aantal historische en moderne vliegtuigen over de Haagse binnenstad.

Rutte

Premier Mark Rutte heeft zaterdag in een toespraak zijn waardering uitgesproken voor Nederlandse veteranen. "We kunnen van veteranen leren dat we onze vrijheid moeten koesteren, dat het niet gewoon is maar heel bijzonder en waard om voor te strijden."

De premier zei ook dat de Veteranendag bijdraagt aan de waardering voor de oud-strijders. Zaterdag is de twaalfde editie van het evenement, waarbij (oud-)militairen die namens Nederland zijn uitgezonden naar oorlogsgebieden meelopen in een defilé.

Voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, Boele Staal, opende de bijeenkomst die rond 10.20 uur begon met een ceremonie in de Ridderzaal. "Er is veel ten goede veranderd voor veteranen in Nederland. Ze worden meer openlijk gewaardeerd voor hun inzet", zei hij. Volgens Staal behoren "erkenning en waardering" tot de essentie van Veteranendag.

Srebrenica

Centraal dit jaar staan de Nederlandse militairen die in 1995 werden uitgezonden naar Srebrenica. Rutte en Hennis hadden voor de ceremonie een ontmoeting met de leden van Dutchbat III.

Ruim zeventig veteranen kregen op het Binnenhof door de koning een herinneringsmedaille voor vredesoperaties opgespeld. Deze ceremonie begon rond het middaguur. Daarvoor sprak Hennis de aanwezigen toe. Ze zei veel respect te hebben voor de Dutchbatters, die het "zwaar te verduren hebben gehad" na hun terugkeer in Nederland. De minister vroeg daarom om een applaus voor de militairen. "Zij verdienen onze erkenning en waardering".

Heeft u beeld bij dit nieuws? Upload uw foto's via NUfoto. Video's kunt u mailen naar video@nu.nl