Auto's van het Rode Kruis rijden voortaan met zwaailicht en sirenes bij noodsituaties. Dit gaan zij doen om zo snel mogelijk op een ramplocatie aanwezig te zijn.

Het Rode Kruis had al langer toestemming van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om met optische en geluidssignalen te rijden, maar maakte hier geen of weinig gebruik van. De noodhulpteams mogen dergelijke spoedritten rijden na toestemming van de meldkamer.

Het Rode Kruis heeft de afgelopen maanden vijftig extra chauffeurs opgeleid om te kunnen rijden in auto’s met zwaailichten en sirenes. Deze zomer ronden zij hun opleiding af. Ze hebben dan geleerd om met grote snelheid te rijden en wat de bijbehorende risico's zijn. De voertuigen van het Rode Kruis mogen de toegestane snelheid overtreden, door rood rijden en gebruik maken van de vluchtstrook als daar noodzaak voor is.

De noodhulpteams komen in actie bij een ramp met meer dan dertig slachtoffers. Medewerkers van het Rode Kruis zullen zich over de lichtgewonden ontfermen. Ambulancebroeders houden zich bij dergelijke ongevallen bezig met de zwaargewonden.

Video: Rode Kruis rijdt voortaan met zwaailicht en sirenes

Rode Kruis rijdt voortaan met zwaailicht en sirenes bij noodsituaties
Rode Kruis rijdt voortaan met zwaailicht en sirenes bij noodsituaties

​Blauw

De sirene van de auto's van het Rode Kruis klinken hetzelfde als bij een ambulance. Het zwaailicht is eveneens blauw van kleur. Het Rode Kruis is naast de brandweer, politie en ambulance een van de weinige organisaties die toestemming heeft om met de signalen te rijden.​