De man die vrijdag is doodgeschoten in De Meern bij Utrecht is Wout S. Dat meldt de politie. S. is een bekende van de politie.

 

Zijn advocaat Willem Den Daas laat aan NU.nl weten geschokt te zijn over het nieuws. "Ik heb geen idee uit welke hoek dit komt", aldus de advocaat.

Hulpdiensten hebben nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar tevergeefs. Er is een zoekactie gaande naar de daders.

Om hoeveel daders het gaat is niet duidelijk. De politie heeft sporenonderzoek gedaan, getuigen gehoord en er is een politiehelikopter ingezet. Uit het eerste onderzoek blijkt dat S. is doodgeschoten terwijl hij over straat liep.

Daarna vluchtte de schutter die een bivakmuts droeg in een volgens omstanders grijze auto, type Sedan. De vluchtauto werd bestuurd door een ander.

S. is volgens de politie eerder dit jaar gewaarschuwd dat hij mogelijk gevaar liep. Het Openbaar Ministerie heeft hem beveiliging aangeboden, maar daar wenste hij geen gebruik van te maken.

Video: Politie doet onderzoek naar schietpartij De Meern

Liquidatiepoging

In juni 2014 overleefde de 70-jarige S. al een liquidatiepoging. S. werd met een automatisch wapen op klaarlichte dag en midden in een woonwijk beschoten. Hij werd door twaalf kogels geraakt. S. raakte gewond aan zijn borstkas, hals, buik en armen. Ondanks de aanval wist hij in paniek de schutter aan te rijden.

De mannen die hiervoor verantwoordelijk worden gehouden werden in november in 2015 veroordeeld tot elf en zeven jaar cel. Van Schutter Wilco B. achtte de rechtbank poging tot moord bewezen, Henry J. werd veroordeeld voor poging tot doodslag.