Het Openbaar Ministerie gaat in cassatie in de zaak van terreurverdachte Mohamed B. Volgens het gerechtshof in Den Haag had B. geen concreet plan voor een aanslag. 

Het OM laat vrijdag weten het niet eens te zijn met deze lezing en stapt naar de Hoge Raad.

Het hof legde B. maandag een jaar celstraf op omdat hij voorbereidingen zou hebben getroffen voor een terroristisch misdrijf.

Volgens het hof heeft de terreurverdachte in de loop van 2014 via Facebook geïnformeerd naar beeldmateriaal over het maken van explosieven. Ook schreef hij een recept voor een zogenoemde flessenbom in een notitieboekje.

Vrijgesproken

Het hof is er van overtuigd dat B. een bom op enig moment wilde gebruiken voor een aanslag op agenten of een ambassade. Het ziet echter geen bewijs voor een concreet plan en sprak hem vrij van een zwaardere en andere variant van de voorbereiding van een terroristisch misdrijf.

Het OM had in hoger beroep vier jaar cel geëist.

De rechtbank in Rotterdam sprak B. vorig jaar september nog vrij. Zijn advocaat had toen met succes aangevoerd dat zijn cliënt zich weliswaar op Facebook had voorgedaan als een radicale jihadist, maar dat hij dit vooral had gedaan om indruk te maken. Hij had de plannen niet echt willen uitvoeren.