Burgemeester Eberhard van der Laan ziet geen mogelijkheid om twee krokodillen in beslag te laten nemen die door een Amsterdamse drugsbende werden gebruikt om koffers met geld te bewaken. 

Van der Laan beantwoordt donderdag hiermee de vragen van het raadslid Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren), die had aangedrongen op inbeslagname.

De politie trof de reptielen in februari aan bij een onderzoek naar drugshandel in Amsterdam. De krokodillen bevonden zich in een ruimte waar geld werd bewaard.

Uit navraag bij het Openbaar Ministerie (OM) blijkt volgens Van der Laan dat de Plukze-wetgeving alleen kan worden gebruikt om beslag te leggen op voorwerpen (zaken en vermogensrechten), die als wederrechtelijk verkregen voordeel kunnen worden aangemerkt.

Geen genoegen

De dieren zijn weliswaar eigendom van een verdachte, maar deze voormalige circusartiest is volgens Van der Laan al circa twintig jaar rechtmatig eigenaar van de dieren.

Het is bovendien de vraag of de dieren beter af zijn als ze in beslag zouden zijn genomen, aldus Van der Laan. "De houder van de dieren had immers alle benodigde toestemmingen om de dieren te verzorgen en doet en deed dat ook goed. Hier is door het rechercheteam en zaaksofficier goed naar gekeken", aldus de burgemeester.

Van Lammeren neemt vooralsnog geen genoegen met dat standpunt. Volgens hem zijn er wel mogelijkheden om de reptielen in beslag te nemen en hij zal daar opnieuw op aandringen, zegt het raadslid.