Het Verbond van Verzekeraars schat dat het noodweer in de Randstad voor ongeveer 20 miljoen euro aan schade heeft veroorzaakt. Het KNMI gaf eerder vandaag code oranje af vanwege zware buien in het midden en westen van het land. 

 

Voor het hele land geldt nu wel code geel, omdat er kans blijft op pittige onweersbuien. De kans daarop is het grootste in het oosten. Komende nacht is er nog steeds kans op enkele forse onweersbuien.

De waarschuwing geldt voor de provincies Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Daar is afgelopen nacht ook al veel regen gevallen, de nieuwe buien kunnen daardoor voor wateroverlast zorgen.

In het oosten en zuidoosten kan het in de loop van de dag flink onweren. Lokaal zijn hierbij wateroverlast, hagel en windstoten mogelijk. KNMI-meetpunt Rotterdam Airport heeft donderdag al 47,9 mm regen ontvangen en verbreekt daarmee het maandrecord, zo meldt Weerplaza.

De totaal gemeten hoeveelheid neerslag voor deze maand komt op 148,3 mm. Nog nooit is daar zoveel regen gevallen in juni. De neerslagmetingen zijn op deze locatie in 1974 begonnen.

Strandhuisjes

Op het strand bij het Zeeuwse Oostkapelle zijn zeventig strandhuisjes door een windhoos verwoest. Er is vrijwel niets over van de cabines, zegt de Stichting Strandexploitatie Veerle, die de huisjes verhuurt. Dat is ook te zien op foto's die Omroep Zeeland publiceerde.

Medewerkers zijn druk bezig de huurders te informeren. De stichting verhuurt in totaal 3.500 huisjes. Die zijn in april en mei allemaal weer opgebouwd.

Overstromingen

Loodgieters in de Randstad hebben de handen vol. "Ze hebben het razend druk met lekkages, ondergelopen kelders en wc's waaruit het water omhoog borrelt", zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Uneto-VNI. Ook staan veel tuinen onder water doordat ze zijn betegeld.

"Nu het KNMI voorspelt dat we dit soort weer in de toekomst vaker zullen krijgen, kunnen particulieren zelf het nodige doen om overstromingen in en om het huis te voorkomen", zegt Uneto-VNI. Zo moeten mensen hun dakgoten en regenpijpen schoonhouden en in hun tuin moeten er stukken groen zijn zodat regenwater in de grond kan zakken.

Overlast door regen, onweer en harde wind

Noodweer donderdagavond veel overlast veroorzaakt in Noord-Brabant. © ANP
En ook vanuit veel plaatsen in Zuidoost-Brabant komen meldingen binnen van huizen die beschadigd zijn door het noodweer, aldus Omroep Brabant. © ANP
Een windhoos en hevige (hagel)buien hebben er in de Brabantse gemeente Heeze voor gezorgd dat de straten blank staan en bomen zijn omgevallen. Met name op het Ter Borchwardplein is de schade enorm. © ANP
Het KNMI heeft donderdagavond een code oranje afgegeven voor zware onweersbuien, hagel en windstoten die in het midden en zuiden van het land naar verwachting flinke overlast gaan veroorzaken. © ANP
Het KNMI voorspelt dat de buien in de loop van de avond en nacht naar het noorden trekken en nemen langzaam in activiteit af. © ANP
De onweersbuien die vannacht overtrokken zorgden ook voor problemen in het westen van het land. © NU.nl/Ingrid
Toen rond 2.00 uur noodweer losbarstte, kreeg de brandweer al snel tientallen meldingen van wateroverlast en blikseminslagen. © Jorden Hagenbeek
Volgens de ANWB staan er door de wateroverlast vroeg in de ochtend al veel files. © NU.nl/Florentine Neervoort
Er is bijna geen sprake van ongelukken omdat mensen hun rijstijl aanpassen aan de weersomstandigheden. © NU.nl/Robert van Glabbeek
Het zuidoosten van Nederland maakt de natste juni mee sinds het begin van de metingen in 1901. © NU.nl/ajay tewarie
Straten staan onder water in Schiedam. © ANP
Park Rozenburg in Rotterdam staat ook onder water.
Een automobilist staat vast in een ondergelopen tunnel in Schiedam. © ANP
De doorgang bij station Hollands Spoor is ondergelopen. © NU.nl
Ook in Uithoorn is water op de straten blijven liggen. © NU.nl/Stefan Rits
Flinke stormschade langs het Amsterdam Rijnkanaal tussen Utrecht en Amsterdam. © Kim Lubbers
Ook in Zegveld, nabij Woerden, heeft het noodweer van woensdagavond zijn sporen achter gelaten. © Mathijs Voorend
De straten in Hilversum staan blank na het noodweer van woensdagnacht. © NUfoto/Mariekenanny
Er hangen donderdagochtend nog grote rolwolken boven Lelystad. © Diana van Ormondt
Door de enorme wateroverlast in Den Haag liep de fietstunnel bij station Hollands Spoor volledig onder water. Mensen liepen op blote voeten of waagde zich met hun tweewieler door de tunnel. © NU.nl/Gera Nieland
Ook Polsbroek, nabij Lopik, is niet ongemoeid gebleven door het noodweer. © Jordi Wolf
Een gigantische rolwolk hangt op donderdag boven Nieuw Vennep. © Niels Hilverink
Eerder op de dag ontstond er een regenbood boven het GeoFort in Herwijnen. © Lennard de Lange
Water veroorzaakt overlast in Geldrop. © Gylian de Graaff

Verkeer

Door de zware regenval en onweersbuien in het westen en midden van het land kwam donderdagochtend ook veel water op de snelwegen terecht. De ochtendspits was echter niet drukker dan normaal.

Rond 6.30 uur stond het wel al over 100 kilometer vast, maar om 09.30 uur was er sprake van 126 kilometer file en dat is volgens de Verkeersinformatiedienst "een normale ochtendspits". Ook is er bijna geen sprake van ongelukken, omdat mensen hun rijstijl aanpassen aan de weersomstandigheden.

De NS meldde nog geen storingen op het spoor. Ze raden reizigers wel aan de reisinformatie goed in de gaten te houden.

Video: Noodweer zorgt voor veel overlast in Den Haag

Noodweer zorgt voor veel overlast in Den Haag
Noodweer zorgt voor veel overlast in Den Haag

Meldingen

De onweersbuien van vannacht zorgden ook voor problemen in het westen van het land. Toen rond 2.00 uur het noodweer losbarstte, kreeg de brandweer al snel tientallen meldingen van wateroverlast en blikseminslagen, vooral op de Zuid-Hollandse eilanden en in de omgeving van Rotterdam en Den Haag.

In Den Haag zijn ook de meeste meldingen van wateroverlast binnengekomen, blijkt uit cijfers van Alarmeringen.nl. Afgelopen nacht zijn daar minstens 69 meldingen binnengekomen. Mogelijk zijn er meer meldingen bij de brandweer binnengekomen. Bij piekdrukte stopt de brandweer met het doorgeven van meldingen en gaan zij gelijk door naar de volgende locatie.

Ook in Rotterdam (47 meldingen), Bussum (16) en Amsterdam (13) zijn veel incidenten met wateroverlast gemeld. De veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond was het drukst met 90 meldingen.

Valwind

Door de zware buien vanochtend vroeg heeft een valwind enorme schade veroorzaakt in Breukelen. Tientallen bomen zijn door de wind omgewaaid of gebroken. Ook zijn er bomen op huizen gewaaid.

Bij een valwind stort koude lucht uit een bui met een enorme snelheid naar beneden, waardoor er aan de grond zeer zware windstoten kunnen optreden, zo meldt Weerplaza.

Tropische dag

In Maastricht werd met een temperatuur van 30,0 graden de eerste tropische dag van het jaar gemeten. Maar mooi weer is het niet, de vochtige lucht maakt het erg benauwd. Jaarlijks komen er in het zuidoosten van het land zo'n 6 tot 10 tropische dagen voor, meldt Weerplaza. Volgens een woordvoerder maakte het noodweer het nog even spannend, omdat regen de temperatuur meestal doet dalen.

Bekijk de actuele situatie op de weg | En het actuele weerbericht