Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar gevangenisstraf geëist tegen twee broers uit Amsterdam. Alaa-Edinne B. (26) en Walid B. (25) werden vorig jaar april in Turkije opgepakt, waar ze volgens het OM op doorreis waren naar Syrië.

De broers zouden vooraf via internet informatie hebben verzameld over de gewelddadige strijd in Syrië, het martelaarschap en terrorisme. Ook downloadden ze een jihadistische handleiding.

Uit sms-berichten die zijn teruggevonden op de telefoon van Alaa-Edinne B. blijkt dat hij kort voor vertrek contact heeft gehad met een strijder van IS die zich in het strijdgebied bevindt.

In een eerdere zitting zei diezelfde B. enkel te zijn afgereisd om te ontkomen aan een drank- en drugsverslaving. Van IS moest hij weinig hebben, zei hij. 

Officier van justitie

Het OM zei woensdag weinig waarde te hechten aan de verklaringen van Alaa-Edinne B. omdat ze nauwelijks gedetailleerd zijn en veel vragen onbeantwoord laten.

"De overheid tracht uitreizen naar strijdgebied waar het kan te verijdelen", zei de officier van justitie. "Omdat het strafbaar is, omdat het een verschrikkelijk conflict alleen maar voedt, omdat het tot moord, doodslag, brandstichting, verkrachting en een veelheid aan oorlogsmisdrijven leidt."

De rechter doet op 6 juli uitspraak.