De luchtmacht is begonnen met de bergingsoperatie van het Zwitserse vliegtuig dat eerder deze maand neerstortte bij het Friesche Bitgum. 

De luchtmacht werkt samen met een civiel bedrijf om het toestel uit de vijver te halen waarin het belandde, liet een woordvoerster woensdag weten.

Dinsdag is begonnen met de voorbereidingen voor de werkelijke berging. Zo wordt er een tijdelijke weg aangelegd om zo dicht mogelijk bij het toestel te komen.

Vervolgens moeten er onder meer monsters worden genomen voor het milieuonderzoek en moet worden vastgesteld hoe groot het gebied is dat moet worden afgezet.

Na deze voorbereidingen wordt er een dam aangelegd in de vijver en een deel leeggepompt. De verwachting is dat de hele operatie een week of zes duurt, zei de woordvoerster.

Zwitserse luchtmacht

Het vliegtuig maakte deel uit van de Patrouille Suisse, een team van de Zwitserse luchtmacht dat demovluchten uitvoert. Het team was in Nederland voor de Luchtmachtdagen, maar trok zich na het ongeval terug.

Twee F-5-straaljagers schampten elkaar tijdens een oefening, een stortte neer. De piloot kwam er relatief goed vanaf. Hij kon zich met zijn schietstoel in veiligheid brengen, belandde in een kas en liep schaafwonden en kneuzingen op.

Video: Straaljager stort neer bij vliegbasis Leeuwarden