25.000 huishoudens en bedrijven in Amsterdam-Zuidoost en Diemen hebben urenlang zonder stroom gezeten nadat er dinsdagavond een stroomstoring was ontstaan door een brand in een schakelstation. Inmiddels is de storing hersteld.
 

Door een defect in een belangrijk schakelstation viel dinsdagavond rond 20.00 uur bij 25.000 aansluitingen de elektriciteit uit. Voor 11.000 van de aansluitingen hadden monteurs van netbeheerder Liander het probleem om 3.00 uur opgelost met een omleiding.

De gemeente Amsterdam waarschuwde mensen dat ze rekening moesten houden met vertraging in het openbaar vervoer. Weggebruikers moesten opletten omdat sommige verkeerslichten het niet doen.

Ook mobiele telefoons werkten niet door de storing. Er werd extra politie ingezet in de wijken zonder stroom die tevens dienden als aanspreekpunt.

Brandweer

Monteurs moesten lang wachten voordat ze aan het werk konden, vertelt een woordvoerder van Liander. Uit het schakelstation kwam in eerste instantie rook en de brandweer moest eraan te pas komen.

Pas rond 2.00 uur 's nachts konden de monteurs naar binnen. Zij weten inmiddels om welke installaties het gaat.

Hulpdiensten hebben meer werk door de stroomuitval. Zo heeft de politie extra agenten ingezet voor toezicht. Ook de brandweer moest in actie komen.

Liften

Door de storing kwamen mensen vast te zitten in liften. Leden van de bestuurscommissie Amsterdam-Zuidoost konden dinsdagavond voor een keer vroeg naar huis; ze schorsten hun vergadering halverwege omdat het licht uit was gegaan.

Wie langer dan vier uur zonder stroom zit, heeft recht op compensatie van minimaal 35 euro. Het bedrag loopt op als de storing nog eens vier uur of langer duurt.

Mensen die recht op de vergoeding hebben, hoeven geen claim in te dienen. Het bedrag wordt automatisch verrekend met hun energierekening.