Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat een grootschalig DNA-verwantsschapsonderzoek starten om de identiteit van de baby te achterhalen die in 2014 werd achtergelaten in een vuilcontainer.

Hulpdiensten troffen het meisje zondagochtend 26 oktober 2014 rond 4.15 uur aan in een ondergrondse vuilcontainer aan de Fritz Conijnstraat in Amsterdam.

Een getuige had huilgeluiden gehoord en belde de politie. De baby van een paar dagen oud was stabiel en werd direct overgebracht naar het ziekenhuis. Het meisje overleefde de hachelijke situatie.

Het onderzoek dat onder andere leidde langs zevenhonderd gezinnen die net een baby hadden gekregen, leverde niets op. Ook het verzoek aan het RIVM in september vorig jaar om informatie te leveren over de hielprik die het meisje had gekregen was tevergeefs vanwege het medisch beroepsgeheim.

"Dat kan alleen bij heel hoge uitzondering, in zwaarwegende zaken die een gevaar zijn voor bijvoorbeeld moeder of kind. En dat is nu niet het geval", liet het RIVM eerder weten.

Het OM heeft daarom besloten tot een DNA-onderzoek. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft de opdracht gekregen om het DNA-profiel van de baby te vergelijken met mensen die in de DNA-databank voor strafzaken voorkomen om biologische verwanten te vinden. Dit onderzoek kan enkele maanden duren.

Video: Vrouw hoorde baby huilen in container