OM eist boete tegen gemeente om dood baby in Tilburgs zwembad

Het Openbaar Ministerie wil dat de gemeente Tilburg 60.000 euro boete betaalt wegens nalatig onderhoud, waardoor een fataal ongeluk met een baby gebeurde.

Dat eiste het OM dinsdag bij de rechtbank in Breda.

Door het nalaten van onderhoud, is het de aanmerkelijke schuld van de gemeente dat op 1 november 2011 twee luidsprekers van het plafond van zwembad De Reeshof vielen. Daardoor overleed een vijf maanden oude baby, aldus het OM.

De gemeente was al sinds 2006 op de hoogte dat de bevestiging van de luidsprekers met rvs bouten risicovol was. Er zijn daarna verscheidene waarschuwingen uitgegaan dat de bouten moesten worden vervangen. De gemeente liet dat na, zo gaf ze dinsdag ook toe.

Bouten

In april 2011 verscheen een rapport waar stond dat de bouten van de speakers boven het peuterbad 'direct' moesten worden vervangen. In het rapport stonden foto’s van compleet bruin geworden bouten. ''Een sluipmoordenaar'', noemde de officier die bouten. ''Er waren al zes kansen geweest om ze te vervangen.''

De moeder van de baby raakte bij het incident gewond. Uit de zitting bij de rechtbank kwam een veelheid aan procedures en communicatie tussen afdelingen aan het licht die niet goed waren gelopen. Volgens de gemeentesecretaris, die het woord voerde, zijn die nu aangepast. ''Een aantal mensen realiseerde zich niet echt hoe onveilig het was. Nu wordt bij onveiligheid niet meer gediscussieerd over budgetten.''

De gemeente heeft de familie van de baby een schadevergoeding betaald. Over de hoogte van het bedrag wordt niets gezegd.

Medeleven

Burgemeester Peter Noordanus van de gemeente Tilburg zat dinsdag op de publieke tribune. Hij betuigde medeleven aan het getroffen gezin en legt zich neer bij elk oordeel van de rechter.

''We zeggen en vinden echt dat we fouten hebben gemaakt en te lang langs elkaar heen hebben gewerkt. We aanvaarden de verantwoordelijkheid. Bovendien zijn we naar aanleiding hiervan al onze gebouwen nagelopen. Er zijn verbeteringen aangebracht om ongelukken te voorkomen. Daar hebben we 4,6 miljoen euro aan uitgegeven.''

Lees meer over:
Tip de redactie