Janssen en Malewicz nieuwe advocaten van Willem Holleeder

Sander Janssen en Robert Malewicz zijn de nieuwe advocaten van Willem Holleeder.

Dat hebben de twee advocaten dinsdag bekend gemaakt.

De keuze is gevallen op Janssen en Malewicz, omdat ze beiden al enige kennis van het dossier van Willem Holleeder hebben door hun betrokkenheid bij het Passageproces.

Janssen verdedigt sinds 2008 en Malewicz sinds 2011 Jesse R. die verdacht wordt van verschillende liquidaties waar ook Holleeder als verdachte is aangemerkt. Het gaat om de moorden op Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bjil (2006).

Malewicz is daarnaast de advocaat van Ali N. die werd vrijgesproken voor zijn vermeende aandeel in de liquidatie van Willem Endstra (2004). Holleeder wordt gezien als de opdrachtgever in deze zaak.

Tegenstrijdige belangen

De advocaten zien geen tegenstrijdige belangen door nu ook de verdediging van Holleeder op zich te nemen. Ze benadrukken dat ze ondanks hun voorkennis van het dossier Holleeder, geruime tijd nodig zullen hebben om de stukken tot zich te nemen.

Daarnaast moet er afstemming plaatsvinden met de andere strafzaken waarin de advocaten optreden. Dit moet naar eigen zeggen de komende maanden zijn beslag krijgen.

Advocaat Stijn Franken besloot 11 mei de verdediging van Holleeder naast zich neer te leggen na een dringend advies van de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam. Er zou sprake zijn geweest van mogelijke belangenverstrengeling, omdat Franken eerder optrad als de advocaat van Sandra den Hartog, de ex van Holleeder. Zij is getuige in het proces tegen Holleeder.

Donderdag dient een pro-formazitting tegen Willem Holleeder in de rechtbank van Amsterdam.

Video: De strafzaak van Holleeder in 60 seconden

Animatie door: In60seconds

Lees meer over:
Tip de redactie