Uitzonderlijk drukke avondspits door regenachtig weer

De avondspits is maandag door het regenachtige weer vroeg begonnen en uitzonderlijk druk. Op het hoogtepunt rond 17.30 uur stond er 351 kilometer file verspreid over heel Nederland.

Dat meldt de Verkeersinformatiedienst (VID), die spreekt van de drukste maandagavondspits van dit jaar en de drukste spits in juni sinds 2013.

Even voor 20.00 uur waren alle incidenten voorbij, meldt de VID. Alleen bij Leusden-Zuid op de A28 van Utrecht naar Amersfoort zijn maandagavond nog twee rijstroken afgesloten vanwege wateroverlast. Het gaat nog tot 23.00 uur duren voordat het water is weggezogen en de rijstroken opengaan.

De drukte nam rond 18.30 uur in eerste instantie af, maar ongelukken zorgden opnieuw voor flinke vertragingen. De A9 bij Amstelveen vanuit Diemen is enige tijd afgesloten geweest vanwege een autobrand. Het verkeer werd daar omgeleid via de af- en toerit.

Op de A16 waren ter hoogte van knooppunt Klaverpolder richting Rotterdam drie rijstroken afgesloten wegens een ongeluk met meerdere voertuigen.

Op de A12 tussen Oosterbeek en Wageningen ontstond wateroverlast door de regen, waardoor het verkeer vertraging opliep. Hetzelfde gebeurde op de A20 richting Gouda in de buurt van knooppunt Kleinpolderplein.

Video: 'Drukste maandagavondspits van het jaar'

Beeld: VID

Afstand

Eerder op de avond maakten de VID en ANWB nog melding van weinig ongelukken. Een VID-woordvoerde zei dat door het weer bestuurders meer afstand houden."Dat zorgt voor langere file's". 

Vooral rond Amsterdam onstond aan het begin van de avondspits een groot probleem, aldus de ANWB. Volgens een woordvoerder was er op de A10 tussen knooppunt Amstel en de A2 al drie kwartier vertraging.

Ook op de A9 vanaf Amstelveen tot afrit IJmuiden reed het verkeer langzaam.

Geen regenrecords

Het regent maandag al bijna de hele dag, maar naar verwachting sneuvelen er geen records. Volgens Weeronline komt het einde van het regenfront in zicht en wordt het rond 21.00 uur droog. In dat geval gaat maandag 20 juni de boeken in als dag waarop het negen uur lang regende.

In Rotterdam duurde de regenval met 14,5 uur het langst. Om 5.00 uur begonnen de buien en pas om 19.40 uur was het helemaal gestopt met regenen. Op Terschelling werd de meeste neerslag gemeten: 33,8 millimeter.

De langdurige regenval in Rotterdam zorgde onder meer voor problemen in het Maasstad Ziekenhuis. Daar liep maandagavond water de kelder in, terwijl de eigen waterpomp defect bleek.

De brandweer moest eraan te pas komen om de opslagruimte weer leeg te pompen. De behandeling van patiënten en andere werkzaamheden in het hospitaal hebben geen hinder ondervonden van de wateroverlast.

Vijftien uur

Vooraf voorspelden diverse weerbureaus dat het maandag wel eens twaalf tot vijftien uur onafgebroken zou kunnen gaan regenen. Sinds 1901 is het slechts zeven keer voorgekomen dat het in De Bilt in juni meer dan vijftien uur achter elkaar regende.

Hoewel het al lange tijd gestaag regent, valt het met de totale hoeveelheid neerslag wel mee. "We verwachten voor het hele land uit te komen op zo'n twintig millimeter regen. Dat is aanzienlijk minder dan wat vorige week tijdens sommige stortbuien viel", zegt een meteoroloog van Weeronline.

Hij houdt wel rekening met eventuele wateroverlast in het zuidoosten van het land, omdat de bodem daar door eerder noodweer behoorlijk verzadigd is geraakt.

Zwembad

In het Friese Sint Annaparochie stond maandagmiddag het dak van een zwembad  door de hevige regenval blank en dreigde daardoor in te storten. Het gebouw werd ontruimd en de brandweer maakte een gat in het dak om de druk te verlichten.

De straat waaraan sportcentrum De Bildtse Slag met het zwembad ligt, werd deels afgesloten. Na een bouwkundige inspectie bleek dat de sporthal, de fitnessruimten en het gymlokaal gewoon zijn te gebruiken. Het zwembad, de horecaruimten, de ruimtes voor fysiotherapie en de personeelsruimten blijven voorlopig wel dicht.

Regenradar

Bekijk hier de actuele verkeersinformatie | En het actuele weerbericht

Lees meer over:
Tip de redactie