De 38-jarige man die vrijdag een auto stal en bij een frontale botsing een vierjarige jongen doodde, blijft veertien dagen langer vastzitten.

Dat heeft de onderzoeksrechter maandag bepaald.

De reden is dat het om een strafbaar feit gaat waar een straf van langer dan twaalf jaar op staat en vanwege de kans op herhaling. Dat laat de rechtbank Gelderland aan NU.nl weten. 

Bij het ongeluk kwam een vierjarig jongetje om het leven. Zijn vader, moeder en vijfjarige zusje die ook in auto zaten, raakten gewond.

Voorarrest

De man was acht dagen voor het ongeluk uit voorarrest vrijgelaten. De man uit Doetinchem werd verdacht van mishandeling, inrijden op een politieauto, bedreiging en rijden onder invloed. Die misdrijven vonden plaats in 2015.

Reclassering Nederland adviseerde tegen zijn vrijlating, omdat zij het te gevaarlijk achtte om de man vrij te laten. De rechtbank in Zutphen liet zaterdag weten dat de verdachte eerder was vrijgelaten omdat hij een blanco strafblad had. Ook zijn psychiatrische symptomen, die wel bekend waren, leken beheersbaar.

Het ging na zijn vrijlating echter bergafwaarts en de reclassering adviseerde hem te laten opnemen. Nog voordat de benodigde juridische stappen daarvoor konden worden afgerond, gebeurde het fatale ongeval.

Video: Frontale botsing kost vierjarige jongen het leven

Autodief rijdt jongetje (4) dood in het Gelderse Zelhem
Autodief rijdt jongetje (4) dood in het Gelderse Zelhem

Beeld: SPS Media