Terreurverdachte Mohamed B. (28) is in hoger beroep toch veroordeeld. Het gerechtshof in Den Haag heeft hem maandag een jaar celstraf opgelegd, omdat hij voorbereidingen zou hebben getroffen voor een terroristisch misdrijf.

De rechtbank in Rotterdam sprak B. vorig jaar september nog vrij. Zijn advocaat had toen met succes aangevoerd dat zijn cliënt zich weliswaar op Facebook had voorgedaan als een radicale jihadist, maar dat hij dit vooral had gedaan om indruk te maken. Hij had de plannen niet echt willen uitvoeren.

De rechtbank leunde destijds bij de uitspraak op uitgebrachte rapportages van gedragskundigen. Daarin stond onder meer dat de verdachte grootheidswanen heeft en vanuit die ideeën gaat doen alsof hij iemand anders is.

Het OM was het hier niet mee eens en stelde hoger beroep in met een eis van vier jaar cel. "De enorme stortvloed aan en strekking van de chatberichten van B. laten geen misverstand bestaan over zijn bedoelingen", was de reactie van het OM. 

Explosieven

Volgens het hof heeft de terreurverdachte in de loop van 2014 via Facebook geïnformeerd naar beeldmateriaal over het maken van explosieven. Ook schreef hij een recept voor een zogenoemde flessenbom in een notitieboekje.

Het hof is er van overtuigd dat B. een bom op enig moment wilde gebruiken voor een aanslag op agenten of een ambassade.

In oktober 2014 werd de illegaal in Amsterdam verblijvende B. opgepakt. Dat gebeurde na een tip van geheime dienst AIVD. Hij heeft bijna een jaar in voorarrest gezeten.

B. zit nu in vreemdelingenbewaring. Dit in afwachting van de uitkomst van een uitzettingsprocedure tegen hem.