Mohamed el G. en Mohamed A. zijn maandag veroordeeld tot respectievelijk vier jaar en drie jaar en negen maanden cel in het Nijmeegse scooterdrama. Het gerechtshof in Den Bosch rekent hen dood door schuld aan.

De straf van de 24-jarige A. valt lager uit, omdat de zaak buiten zijn schuld om langer heeft geduurd.

De mannen moeten de nabestaande van het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 10.000 euro.

Beiden werden vrijgesproken van doodslag, omdat niet kan worden bewezen dat de mannen het slachtoffer opzettelijk om het leven hebben willen brengen.

Cassatie

Arnoud Comans, advocaat van El G. zegt tegen NU.nl dat hij verwacht in cassatie te gaan, maar dat deze beslissing nog niet definitief is. "Daar zal het wel op uitdraaien", aldus Comans. De advocaat heeft overleg gevoerd met zijn cliënt die niet aanwezig was bij de zitting.

Comans is het niet eens met het oordeel van het hof dat de vlucht voor de politie en het zeer gevaarlijke rijgedrag besloten lagen in het plan om het hotel te overvallen. Daarom is volgens het hof bewezen dat sprake is van medeplegen. De advocaat vindt dit onvoldoende onderbouwd.

Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie zegt tevreden te zijn met het oordeel van het hof, omdat er is vastgesteld dat beide mannen verantwoordelijk zijn voor het medeplegen van het strafbaar feit ongeacht wie de bestuurder was. Iets waar het OM lang voor heeft gepleit.

Ook het OM gaat nadenken over eventuele cassatie, omdat het hof oordeelde dat het rijgedrag van de mannen juridisch gezien moet worden als zeer onvoorzichting en onoplettend en niet als roekeloos waardoor de straf lager uitvalt. "Wij gaan het arrest zorgvuldig bestuderen en houden daarbij ook rekening met de nabestaanden omdat de zaak zich al zolang voortsleept", aldus het OM.

Hoge Raad

De zaak duurt al langere tijd omdat beide partijen in hoger beroep gingen. Het gerechtshof in Arnhem oordeelde eerder dat beide mannen moesten worden vrijgesproken omdat er niet kon worden aangetoond wie de scooter bestuurde. De Hoge Raad oordeelde dat dat geen veroordeling in de weg hoefde te staan en verwees de zaak naar het hof in Den Bosch.

De straffen komen bovenop de straffen die de mannen eerder kregen opgelegd voor het voorbereiden van de overval en bedreiging van ziekenhuispersoneel. De 26-jarige El G. kreeg hiervoor twee jaar cel en A. werd veroordeeld tot anderhalf jaar cel waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Overval

De twee verdachten reden op de avond van 15 januari 2010 op een scooter naar hotel Belvoir in Nijmegen om daar een overval te plegen. Ze kwamen echter een politieauto tegen en gingen er met hoge snelheid vandoor.

Ze reden zonder verlichting tegen het verkeer in over een fietspad en negeerden daarna het rode licht op een kruising. Op een zebrapad reden ze een 50-jarige man uit Arnhem aan, die later aan zijn verwondingen overleed.