De onverwachte werkzaamheden aan het spoor tussen Leiden en Schiphol zijn zondagochtend uitgelopen. Er reden geen treinen op dit traject en tussen Leiden en Haarlem. Even na 11.00 uur was de verstoring voorbij.

Dat meldt de vervoerder op de website. Reizigers moeten nog wel rekening houden met langere reistijd, omdat het treinverkeer op gang moet komen.

Spoorbeheerder ProRail werkt sinds vrijdagmiddag aan plotselinge defecten die vrijdag werden ontdekt door een zogenoemde 'meettrein'. Dit kan bijvoorbeeld gaan om kleine scheurtjes in de spoorstaven die tot grotere breuken kunnen leiden. De acute problemen deden zich voor in beide rijrichtingen.

ProRail heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een deel van het spoor hersteld. De rest wordt zondagochtend gedaan. Hierdoor kan het hele baanvak niet gebruikt worden.

De NS wilde indien mogelijk bussen inzetten. Maar deze zijn "in deze periode van het jaar slechts heel beperkt beschikbaar". Daarom adviseert NS reizigers die zondagochtend tussen Den Haag, Leiden en Schiphol willen reizen, de trip uit te stellen. 

Utrecht CS

Ook het treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Schiphol is zondag ernstig verstoord, door geplande werkzaamheden. Tot 10.00 uur en na 20.00 uur rijden er geen intercity's tussen de twee stations. Er worden, voor zover mogelijk, snelbussen ingezet.

Tussen Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal rijden zondag de hele dag minder intercity's. Reizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van een half uur tot drie kwartier.

Extra overlast

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) liet de Tweede Kamer donderdag weten dat treinreizigers de komende tijd overdag meer overlast gaan krijgen van werkzaamheden aan het spoor. Spoorbeheerder ProRail gaat meer herstel overdag uitvoeren. Ook kan het zijn dat op een traject langere tijd geen trein rijdt.

Nu vinden werkzaamheden vooral op een beperkt aantal uren 's nachts plaats. Het is onduidelijk hoe lang de overlast gaat duren en hoeveel treinen er gaan uitvallen.

Prorail beklemtoont in een toelichting dat dit om geplande werkzaamheden gaat, waar van tevoren duidelijke afspraken over worden gemaakt en waar het publiek tijdig van op de hoogte wordt gesteld.

Onbegrijpelijk

Reizigersorganisatie Rover noemt de mededeling van Dijksma "onbegrijpelijk". Hoewel de maatregelen verregaande gevolgen hebben voor de reizigers, heeft het ministerie geen enkel overleg gepleegd met de reizigersorganen. Dit had de staatssecretaris wel beloofd.

"Als Prorail te weinig tijd heeft, moeten ze de werkzaamheden maar over meer jaren uitspreiden", stelt Rover-voorzitter Arriën Kruyt. Rover denkt dat Prorail vooral de kosten wil drukken; overdag aan het spoor werken kost het bedrijf minder geld dan 's nachts aan het spoor werken.

"Prorail krijgt nu als het ware gewoon een vrijbrief om eindeloos spoor buiten dienst te stellen wanneer het zo uitkomt", concludeert Kruyt. 

Bekijk de actuele situatie op het spoor.