De automobilist die vrijdag een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Zelhem was acht dagen daarvoor uit voorarrest vrijgelaten.

Dat meldt de rechtbank Gelderland. De 38-jarige man uit Doetinchem werd verdacht van mishandeling, inrijden op een politieauto, bedreiging en rijden onder invloed. Die misdrijven vonden plaats in 2015.

De man werd 8 juni vrijgelaten. De reden dat hij zijn strafzaak in vrijheid mocht afwachten is volgens de rechtbank onder andere de lange duur van het voorarrest, zijn verdere blanco strafblad en het feit dat zijn psychiatrische problemen "beheersbaar" leken. 

Een dag voor het ongeluk wilden de begeleiders van de man hem weer laten opnemen. Zij constateerden dat het "na de schorsing snel bergafwaarts is gegaan met de man" en dat hij "niet sterk en stabiel genoeg is voor het leven buiten". Dat kan echter niet zonder een rechterlijke beslissing.

Jongetje

Bij het ongeluk kwam een vierjarig jongetje om het leven. Zijn vader, moeder en vijfjarige zusje die ook in auto zaten,  raakten gewond. De man had de auto waarin hij reed eerder die ochtend gestolen. De autodief raakte zelf ook lichtgewond. Het ongeluk gebeurde op de Ruurloseweg in Zelhem.

Video: Automobilist rijdt jongetje (4) dood in het Gelderse Zelhem

Autodief rijdt jongetje (4) dood in het Gelderse Zelhem
Autodief rijdt jongetje (4) dood in het Gelderse Zelhem