Delen zuidoosten Limburg enkele uren zonder water

Zo'n achttienduizend inwoners van Kerkrade en Landgraaf zaten zaterdag uren zonder water. Een leidingbreuk in het naburige Duitsland was de oorzaak. Volgens een woordvoerder van de waterleidingmaatschappij Limburg (WML) was het probleem rond 17.00 uur verholpen.

Delen van beide gemeenten worden vanuit Duitsland van drinkwater voorzien. De storing heeft "uitzonderlijk lang geduurd", zo stelde WML. Als gevolg van die breuk kreeg ook een onbekend aantal inwoners van het naburige Herzogenrath urenlang geen water.

Al vroeg begonnen de problemen, maar door de hoogteverschillen in het Limburgse heuvellandschap hadden sommige mensen een tijdlang nog druk op de leiding. Om 11.00 uur zaten alle achttienduizend aansluitingen droog.

Diezelfde hoogteverschillen maakten dat vervolgens de leidingen eerst ontlucht moesten worden. "Het leidingnet is helemaal leeg getrokken", aldus de woordvoerder van WML. "Het duurde even voordat het water weer bij iedereen uit de kraan liep. De druk moest zich geleidelijk aan weer opbouwen."

WML kreeg zaterdagochtend vele honderden telefoontjes van mensen die zonder water zaten. Het bedrijf kon echter niet veel meer doen dan informatie geven.

De leidingbreuk deed zich vlak over de Duitse grens bij Kerkrade voor. De oorzaak is niet bekend.

Lees meer over:
Tip de redactie