Justitie eist acht jaar cel tegen verdachte 'Jumbo-afperser'

Justitie heeft vrijdag acht jaar cel geëist tegen 'Jumbo-afperser' Alex O. De man zou bij diverse filialen van supermarktketen Jumbo bommeldingen hebben gedaan en explosieven hebben geplaatst.  

Eén keer ontplofte er daadwerkelijk een explosief.

Bij diverse filialen van Jumbo kwamen vorig jaar bommeldingen binnen. Bij twee vestigingen in Groningen werden explosieven geplaatst. Bij de ontploffing van één daarvan raakte een raam beschadigd. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

De 51-jarige O. ontkent dat hij de 'Jumbo-afperser' is. De verdachte werd half oktober vorig jaar in Groningen opgepakt, samen met zijn zoon. De zoon wordt niet vervolgd.

Kookwekkers

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er voldoende bewijs dat in de richting van de verdachte wijst. Zo werd er DNA van O. gevonden onder de postzegel die op de kaart in Zwolle zat.

De kookwekkers die bij de bommen in Groningen werden aangetroffen, had de verdachte ook bij Blokker gekocht. Zijn vriendin verklaarde over deze wekkers bij de politie.

'Mother of Satan'

Verder vond de politie in zijn woning ook flessen met ingrediënten voor explosieven. Een van die stoffen, TATP, ook bekend als 'the mother of satan', wordt ook gebruikt door zelfmoordterroristen van IS. Het OM wil dat O. meerdere jaren achter de tralies verdwijnt, omdat dergelijke dreigingen voor veel maatschappelijke onrust zorgen.

"Klanten en werknemers van Jumbo hebben maandenlang in spanning geleefd", benadrukt de aanklager.

DNA-match

Advocaat Tjalling van der Goot concentreert zich in zijn pleidooi op de video van de dader die door een beveiligingscamera werd gemaakt. "Als u kunt vaststellen dat dit mijn cliënt is dan zijn we klaar, maar u kunt dat niet", betoogt Van der Goot. Meerdere personen die de verdachte kennen, verklaarden dat de beelden vaag zijn en dat ze O. niet herkennen op de beelden.

Ook de DNA-match op de postzegel kan Van der Goot niet overtuigen. Volgens de raadsman zegt dit niet dat hij de kaart heeft verstuurd, misschien heeft hij alleen de postzegel aangeraakt, concludeert de advocaat.

Geen vertrouwen

O. liet vrijdag tijdens de behandeling van de rechtszaak tegen hem duidelijk merken dat hij geen vertrouwen heeft in Openbaar Ministerie. De verdachte had eerder een verzoek gedaan aan de rechtbank om te melden dat zijn zoon geen verdachte meer is in de zaak. Volgens O. communiceerde het OM slecht over de vrijlating van zijn zoon.

Op vragen van de officier van justitie antwoordt hij steevast: "Ik beantwoord geen vragen van politie en justitie." Eerdere verhoren bij de politie verliepen ook moeilijk.

Video: 'Jumbo-afperser' voor de rechtbank

Verontwaardiging

O. herhaalde tijdens de behandeling dat hij niet de man is achter de dreigingen.

"Ik snap de maatschappelijke verontwaardiging, maar hij is verkeerd geadresseerd", zei de verdachte in een reactie op de slachtofferverklaring van Jumbo. De supermarktketen vordert ruim een ton aan schadevergoeding van hem.

Lees meer over:
Tip de redactie