Treinreizigers zullen overdag meer overlast krijgen van werkzaamheden aan het spoor. Spoorbeheerder ProRail gaat meer herstel overdag uitvoeren. Ook kan het zijn dat op een traject langere tijd geen trein rijdt.

Nu vinden werkzaamheden vooral op een beperkt aantal uren 's nachts plaats.

De tijd voor het uitvoeren van onderhoud en vervangingen knelt daarom nu al, en zal zonder ingrepen in de toekomst nog meer gaan knellen, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) donderdag aan de Tweede Kamer.

Dijksma verwacht van ProRail wel dat reizigers en vervoersmaatschappijen nooit voor vervelende verrassingen komen te staan, benadrukt een woordvoerster. Prorail zal reizigers en vervoerders op tijd en duidelijk moeten informeren, zodat iedereen zich kan voorbereiden.

De bewindsvrouw wil ook dat ProRail efficiënter gaat werken en kosten terugdringt.

Achterstallig onderhoud

Het bedrijf laat bijvoorbeeld al jaren geld op de plank liggen dat bedoeld is voor onderhoud. Aan de andere kant dreigt voor de periode 2018-28 een tekort van 475 miljoen euro bij beheer, onderhoud en vervanging.

"Kern van de zaak is dat de manier waarop Prorail onderhoud aan het spoor uitvoert, moet veranderen omdat de hoeveelheid werk toeneemt en de daartoe beschikbare tijd en middelen tekort schieten", aldus Dijksma. Volgens haar kan het mogelijk tekort worden opgelost als het onderhoud beter wordt georganiseerd.

ProRail kon donderdagavond geen toelichting geven op de extra overlast die de reizigers de komende tijd overdag gaan ervaren. Ook is niet duidelijk hoe lang die extra overlast gaat duren.