Eis vier jaar cel in hoger beroep webcamzaak Michel S.

In hoger beroep is in Amsterdam vier jaar cel geëist tegen de 42-jarige Michel S. die een groot aantal kinderen heeft verleid of gedwongen tot seksuele handelingen voor de webcam. 

De man werd eerder door de rechtbank ook tot vier jaar cel veroordeeld, waarvan een jaar voorwaardelijk, met als voorwaarde dat hij zich zou laten behandelen. Hij werd vervolgd voor 32 zaken (32 individuele slachtoffers) in de periode 2005-2013 en werd in drie gevallen vrijgesproken. De slachtoffers waren zowel jongens als meisjes in de tienerleeftijd.

Het Openbaar Ministerie ging in beroep omdat er ook tbs met dwangverpleging was geëist, maar niet was opgelegd. De rechtbank legde geen tbs op omdat bij de man geen psychische stoornis werd geconstateerd. Daarom werd ambulante behandeling afdoende gevonden.

In hoger beroep was de advocaat-generaal het daarmee eens. Hij eist vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, plus een proefperiode van drie jaar dat de man zich laat behandelen bij een gespecialiseerde instelling voor geestelijke gezondheidszorg om herhaling te voorkomen.

Hekelde

De politie arresteerde S. in de zomer van 2013. Zijn strafbare activiteiten op internet strekken zich uit over een periode van vijf jaar.

Het OM hekelde eerder de manier waarop S. zich in het onderzoek heeft opgesteld: hij weigerde wachtwoorden te geven waarmee bestanden konden worden ontsleuteld, heeft geprobeerd de feiten te bagatelliseren of goed te praten, hield zich van de domme en bekende alleen als hij er echt niet meer onderuit kon. Het OM wees erop dat S. ''diep heeft ingegrepen'' in het leven van zijn slachtoffers.

S. leek op zoek naar steeds extremere beelden. Zo wilde hij in het geval van een twaalfjarige jongen dat deze zijn jongere zusje bij de ontucht betrok.

De slachtoffers waren allemaal jonger dan zestien jaar en veelal kwetsbaar, met een laag IQ of behept met gedragsproblemen. S. zei dat hem dat nooit is opgevallen. Dertien kinderen zijn door S. zwaar onder druk gezet. Als ze niet deden wat hij zei, dreigde hij pornografische beelden van de kinderen te verspreiden.

Lees meer over:
Tip de redactie