Aantal overvallen op winkeliers blijft dalen

Het aantal overvallen op winkeliers blijft dalen. In 2015 werden 310 winkels het slachtoffer van een overval. In 2010 waren dat er nog 868.

 Dat meldt Detailhandel Nederland donderdag.

Onder leiding van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is er met politie en het Openbaar Ministerie hard gewerkt om het aantal overvallen terug te dringen.

''De cijfers laten zien dat de gezamenlijke aanpak van overvallen de afgelopen jaren zijn vruchten heeft afgeworpen'', zegt Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit van de brancheorganisatie. ''Op die manier laten we zien dat het plegen van een overval in Nederland niet loont.''

Diefstal

Volgens Detailhandel Nederland krijgen andere vormen van winkelcriminaliteit nog wel onvoldoende aandacht. Vooral de aanpak van diefstal door rondtrekkende bendes moet beter.

De organisatie constateert dat jaarlijks voor honderden miljoenen uit Nederlandse winkels wordt gestolen door deze bendes en wordt doorverkocht op zwarte markten.

Van Steeg: ''We zien dat er her en der wel wordt opgetreden, maar het is nog te incidenteel. We moeten deze bendes duidelijk maken dat winkeldiefstal in Nederland niet loont. Dat gaat alleen via een gezamenlijke aanpak, waarbij politie ook voldoende capaciteit beschikbaar stelt om deze bendes aan te pakken.”

Tip de redactie