Pro-formazitting gaat ook door zonder nieuwe advocaat Holleeder

De pro-formazitting in de zaak tegen Willem Holleeder op 23 juni gaat ook door als Holleeder nog geen nieuwe advocaat heeft gevonden. 

Dat laat de rechtbank in Amsterdam woensdag aan NU.nl weten.

Advocaat Stijn Franken stopte op 11 mei met de verdediging van Willem Holleeder na ''een dringend advies'' van de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam. De deken kwam tot zijn advies omdat Franken ook enige tijd de advocaat is geweest van de ex van Holleeder, Sandra den Hartog, tot het moment dat ze tegen Holleeder getuigde. Er zou sprake zijn geweest van belangenverstrengeling.

De rechtbank in Amsterdam is volgens de wet verplicht een advocaat toe te wijzen aan iemand die in voorlopige hechtenis zit als iemand niet in staat is zelf een advocaat te vinden. De rechtbank heeft aangegeven de voorkeur te geven aan een eigen keuze van een advocaat door Holleeder. Dit heeft onder andere te maken met de vertrouwensband die er moet zijn tussen de verdachte en zijn cliënt.

Bemiddelen

Franken laat weten dat hij een bemiddelende rol speelt in het zoeken naar een nieuwe advocaat, maar dat de keuze bij Holleeder zelf ligt. Of deze keuze voor 23 juni wordt gemaakt is volgens hem gissen.

De rechtbank zegt dat als er op 23 juni nog geen nieuwe advocaat is, de rechter hier tijdens de zitting een mededeling over zal doen.

Liquidaties

Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende liquidaties en pogingen daartoe. Hij wordt vervolgd voor zijn vermeende rol bij onder meer de criminele afrekeningen op Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), Thomas van der Bijl (2006) en ook de moord op John Mieremet in 2005 en een poging daartoe in 2002.

Lees meer over:
Tip de redactie