Sinds 2011 is het aantal meldingen van ernstige bedrijfs- en dienstongevallen bij Defensiepersoneel aanzienlijk gestegen.

Vorig jaar werden 155 meldingen gedaan, in 2011 waren dat er nog 98, zo blijkt uit stukken van het Ministerie van Defensie, die in handen zijn van NU.nl. Omdat het over meldingen gaat, kan het daadwerkelijke aantal indcidenten en ongevallen nog hoger liggen.

Het gaat om ongevallen waarbij Defensiepersoneel lichamelijk letsel oploopt, of in enkele gevallen zelfs overlijdt. Ook worden incidenten met milieuschade en materiële schade meegerekend.

In het overzicht van meldingen zijn blessures tijdens oefeningen, verkeersongevallen, verwondingen vanwege te heet voedsel, diefstallen en zelfs pogingen tot zelfdoding terug te lezen.

Ernstige incidenten Defensie

Bron: Defensie© NU.nl/Jerry Vermanen

Bezuinigingen

Advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan staan jaarlijks vele militairen bij die betrokken zijn geraakt bij ernstige incidenten tijdens hun dienstuitvoering. Zij zien een verband tussen de bezuinigingen bij Defensie en het stijgende aantal meldingen.

"Dat is onacceptabel. Geld mag mag nooit een overweging zijn als het gaat om de veiligheid van de mannen en vrouwen die ons land verdedigen’’, zeggen de advocaten.

Defensie zelf stelt in de documenten dat de stijging van het aantal voorvallen gunstig is. Medewerkers zouden zich vrij voelen om voorvallen te melden. Daarnaast constateert Defensie dat het aantal incidenten in de ernstigste categorie redelijk stabiel blijft.

D66 laat donderdag weten Kamervragen te gaan stellen bij minister Jeanini Hennis-Plasschaert (Defensie). De partij wil onder meer weten of bezuinigingen de oorzaak zijn van het stijgende aantal meldingen.